Međunarodni dan sestrinstva – 12. svibanj

12.05.2020. u 11:43 Novosti

Medicinske sestre diljem svijeta slave Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Tijekom povijesti, kao i danas, medicinske sestre su na čelu borbe protiv epidemija i pandemija – pružajući kvalitetan tretman i njegu. One su često prvi, a ponekad i jedini zdravstveni radnik kojeg ljudi vide, a kvaliteta njihove početne procjene, njege i liječenja je od vitalnog značaja.

Medicinske sestre čine više od polovice svih svjetskih zdravstvenih radnika, ali je još uvijek osjetan njihov nedostatak; postoji hitna potreba za još 5,9 milijuna medicinskih sestara, posebno u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Pandemija COVIDa-19 podsjetnik je na vitalnu ulogu medicinskih sestara. Bez medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih radnika nećemo pobijediti u borbi protiv epidemije, nećemo postići ciljeve održivog razvoja ili univerzalnu zdravstvenu pokrivenost.

U obilježavanju ovog dana, Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je zemlje da osiguraju:

  • zaštitu na radu medicinskih sestara i svih zdravstvenih radnika, uključujući posebno nesmetan pristup osobnoj zaštitnoj opremi kako bi mogli bezbrižno pružiti njegu i smanjiti infekcije u zdravstvenim ustanovama,
  • da medicinske sestre i svi zdravstveni radnici imaju pristup podršci za mentalno zdravlje, pravovremenu plaću, bolovanje i osiguranje; kao i pristup najnovijem znanju i smjernicama potrebnim za odgovor na sve zdravstvene potrebe, uključujući i epidemije,
  • da medicinske sestre dobivaju financijsku potporu i druge resurse potrebne za pomoć u reagiranju i kontroli COVIDa-19 i budućim epidemijama.

U ovoj godini medicinskih sestara i primalja, sada više nego ikad prije, važno je da vlade podrže i ulažu u svoje sestre. COVID-19 pojačava potrebu za ulaganjima u poslove sestara, obrazovanje, vodstvo.

Ovom prigodom čestitamo svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima njihov dan te im neizmjerno zahvaljujemo na svakodnevnom trudu, požrtvovnosti i empatiji prema bolesnicima posebice u ovo vrijeme pandemije kad za zdravlje svih nas izraženo riskiraju svoje.

Na stranicama Hrvatske komore medicinskih sestara pogledajte animirani film povodom Međunarodnog dana sestrinstva.


Tagovi | COVID-19 | Međunarodni dan sestrinstva