Međunarodni dan primalja – 5. svibanj

05.05.2023. u 10:38 Novosti

Međunarodni dan primalja uvijek je prilika za podsjećanje na važnu ulogu primalja u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi. Primaljstvo je jedna od najstarijih medicinskih struka u koju su stoljećima brojne primalje ugrađivale svoje znanje, iskustvo i vještine. Prva primaljska škola na našim prostorima je počela s radom u Zadru davne 1821. godine, a prvi zabilježeni zapisi o primaljstvu potječu još iz Dubrovnika iz 13. st.

Iz bliže povijesti treba izdvojiti kako je 2008. godine Hrvatski sabor usvojio Zakon o primaljstvu, kojim se određuje djelatnost i djelokrug rada primalja te su prvi put u novijoj povijesti primalje priznata profesija koja danas ima i svoju udrugu i komoru.

Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unaprjeđenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

Za razliku od Europe gdje je primaljstvo priznata i samostalna profesija, Hrvatska komora primalja upozorava da je u Hrvatskoj primaljstvo poprilično zanemareno te svakako primalje zaslužuju biti uključene u donošenje mjera i strategija zdravstvene politike naše zemlje kako bi njihov rad i cjeloživotno obrazovanje bilo adekvatno vrednovano i nagrađeno kako i zaslužuju.

Povodom Međunarodnog dana primalja brojna rodilišta diljem Hrvatske imaju dan otvorenih vrata te pozivanju trudnice da ih posjete i upoznaju prostor i primalje koje će o njima skrbiti.


Tagovi | Međunarodni dan primalja