Matica hrvatskih sindikata svečanom proslavom obilježila 30. obljetnicu osnutka

20.03.2023. u 15:58 Novosti

„Potrebno nam je jedinstvo sindikata javnog sektora, ali jednako tako i jedinstvo radnika i sindikata u javnom i u privatnom sektoru kako bi bili pripravni reagirati na prve naznake prelamanja kriza preko leđa naših članova“ poruka je koju je poslala predsjednica Matice hrvatskih sindikata Sanja Šprem sa obilježavanja 30. obljetnice osnutka Matice.

Svečana proslava održana je 17. ožujka 2023. u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu.

Uz brojne uzvanike iz članstva Matice i ostalih sindikata i sindikalnih središnjica, predstavnike poslodavaca i hrvatskih institucija, svečanosti su nazočili i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora; ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te izaslanica i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec.

Predsjednica Šprem prigodnim govorom osvrnula se na razdoblje u kojem je osnovana Matica te na prosvjede, štrajkove, zakonodavne i referendumske inicijative koje je Matica organizirala unazad 30 godina. Posebno je istaknula referendumsku inicijativu „67 je previše“ kojom je omogućeno građanima da sami kažu mogu li raditi iznad 65 godine.

Osvrnuvši se na rad Gospodarskog – socijalnog vijeća naglasila je kako suradnju u tom tijelu treba unaprijediti na način da sindikati i poslodavci budu Vladi RH partner u kreiranju mjera i programa, a ne da ih već gotove samo primaju na znanje. Za izradu Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama, koji je u procesu, naglasila je kako je zadaća postaviti sustav pravednog određivanja plaća u javnom sektoru, međutim da je još važnije od toga uspostaviti sustav koji će radnike cijeniti i time ih motivirati te u kojem će ponovno osjetiti dostojanstvo i ponos što rade u javnom sektoru.

Istaknula je važnost kolektivnog pregovaranja koje je pred sindikatima. Izmjenama Zakona o radu napravljen je prvi korak ka ispravljanju dugogodišnje nepravde uzrokovane nerazlikovanjem članova od nečlanova sindikata pri primjeni prava ugovorenih kolektivnim ugovorima. To sada treba i potvrditi sklapanjem kolektivnih ugovora kroz koje će se uspostaviti potrebna ravnoteža između financijskih obveza članova sindikata i ugovorenih prava koja konzumiraju svi radnici.

U narednom razdoblju Matica će se više orijentirati k međunarodnoj suradnji s kolegama iz susjednih zemalja i iz Europske konfederacije sindikata (ETUC).

Zaključila je odavanjem zahvalnosti svim članovima, sadašnjima i onima koji nisu više aktivni, na njihovom angažmanu za Maticu te na vremenu i energiji koje u nju ulažu povrh svojih poslova radi kojih je Matica stabilna i trajna institucija koja hrabro ustaje i progovara o nepravdama, kada treba čak i na ulicama, štandovima i u štrajkovima.

Iza predsjedničinog govora prikazana je prezentacija s fotografijama kao pregled aktivnosti Matice od njenih početaka pa do danas.

U nastavku programa uzvanicima su se obratili i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec, ministar Marin Piletić i predsjednik RH Zoran Milanović.

Nakon prigodnih govora dodijeljena su priznanja članovima sindikata Matice koji su velik dio svog radnog vijeka posvetili sindikalnom djelovanju u tijelima i aktivnostima Matice i čiji je angažman trajno obilježio djelovanje naše organizacije u proteklim desetljećima, a danas su u zasluženoj mirovini ili više nisu aktivni u Matici te im se Matica do sada nije na ovakav način zahvalila. Laureati koji su primili priznanja su: Jasna Lederer, Biserka Šintić i Ida Agreš iz Sindikata hrvatskih učitelja, Moris Koružnjak iz Sindikata radnika, sporta i rekreacije u Hrvatskom mirovinskom osiguranju, Marica Azenić, Pejo Nedić i Nijaz Karić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Đurđica Pugelnik, bivša predsjednica Nezavisnog sindikata knjižničara Hrvatske, Milan Radulović bivši predsjednik Sindikata radnika, sporta i rekreacije u Hrvatskom mirovinskom osiguranju i Branimir Mihalinec bivši predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, ujedno i bivši dugogodišnji zamjenik predsjednika Matice. Posebno priznanje dodijeljeno je jednom od osnivača te bivšem predsjedniku Matice hrvatskih sindikata Vilimu Ribiću, koji je tu dužnost obnašao preko 20 godina i čija je predanost neizmjerno pridonijela djelovanju organizacije.

Poseban svečani ton ovoj prigodi dali su glazbeni izvođači; učenički zbor XVI. gimnazije pod vodstvom profesorice Snežane Ponoš s izvedbom himne Republike Hrvatske te razigranim spletom hrvatskih pjesama i glazbenici s Muzičke akademije sopranistica Hana Ilčić uz pratnju pijanista Davora Ljubića s izvedbama skladbi Franje Lučića, Ivana pl. Zajca i Charlesa Gounoda.

Web linkovi o proslavi:

Video snimka govora: https://www.24sata.hr/news/milanovic-na-30-obljetnici-osnutka-matice-sindikata-898124

https://www.predsjednik.hr/vijesti/predsjednik-milanovic-na-skupu-matice-hrvatskih-sindikata-inflacija-me-najvise-brine/

https://mrosp.gov.hr/vijesti/ministar-marin-piletic-sudjelovao-na-obiljezavanju-30-obljetnice-osnutka-matice-hrvatskih-sindikata/13033

https://www.zagreb.hr/en/30-obljetnica-matice-hrvatskih-sindikata/186777

Hrvatski radio, Aktualno u 17, 18.3.2023. 30. obljetnica osnutka Matice hrvatskih sindikata


Tagovi | 30 godina Matice hrvatskih sindikata | Danijela Dolenec | Marin Piletić | Sanja Šprem | Zoran Milanović