Matica hrvatskih sindikata postala punopravna članica Europske konfederacije sindikata!

10.12.2020. u 12:50 Novosti

S velikom radošću i ponosom obavještavamo kako je Matica hrvatskih sindikata 9. prosinca 2020. postala punopravnom članicom Europske konfederacije sindikata – ETUC i time postala dio europske sindikalne obitelji!

Učlanjenjem u ETUC Matici se pružila prilika sudjelovanja u kreiranju sindikalnih politika na europskoj razini te smo dobili snažne partnere koji će nam pružiti podršku u svim našim sindikalnim akcijama i pokretima.

Prijavu Matice u potpunosti su podržali hrvatski članovi ETUC-a; sindikalne središnjice SSSH i NHS, a odobrio ju je Izvršni odbor ETUC-a.

Glavni tajnik ETUC-a Luca Visentini izjavio je: „Toplo pozdravljamo MATICU u europskom sindikalnom pokretu.

Povijest sindikata pokazuje da postoji snaga u brojkama. Radnici nisu jaki sami po sebi, ali zajedno možemo postići stvarne promjene i suočeni smo s neposrednim i dugoročnim izazovima koji trebaju svu našu snagu.

Hrvatska nije velika zemlja, ali njezini sindikati mogu imati velik utjecaj radeći s ETUC-om i svim sindikatima članicama, što je pokazao uspješan slučaj prikupljanja potpisa za referendum protiv mirovinske reforme koji su provele hrvatske sindikalne središnjice!”

Matica je tako postala 92. nacionalna sindikalna središnjica iz 38 europskih zemalja koji su članovi ETUC-a.


Tagovi | ETUC | Luca Visentini | učlanjenje