Matica i HURS sklopile Sporazum o otvaranju procesa udruživanja u zajedničku sindikalnu središnjicu

19.07.2018. u 13:26 Novosti

S ciljem zaštite i unapređenja radnih, socijalnih i sindikalnih prava i sloboda udruženih članova, Matica hrvatskih sindikata i Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) sklopile su dana 19. srpnja 2018. godine u Zagrebu Sporazum o otvaranju procesa udruživanja u zajedničku sindikalnu središnjicu. Temeljem odluka nadležnih tijela dvaju središnjica, Sporazum su potpisali predsjednik Matice g. Vilim Ribić i predsjednik HURS-a g. Miroslav Hrašćanec.

Proces udruživanja otvoren ovim Sporazumom Matica i HURS dovršit će u roku od 12 mjeseci od dana njegovog potpisivanja, u kojem periodu je na razini izvršnih tijela potrebno postići dogovor o organizacijskoj strukturi, financiranju, sudjelovanju u radu, odlučivanju te upravljanju i nadzoru u zajedničkoj središnjici.

U svrhu ostvarivanja potpisanog Sporazuma, u narednom periodu od 12 mjeseci Matica će kao reprezentativna sindikalna središnjica omogućiti određenom broju predstavnika HURS-a sudjelovanje u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća i drugih tijela u kojima se odvija tripartitni socijalni dijalog na nacionalnoj, lokalnoj i regionalnoj razini. Do konačnog udruživanja obje središnjice zadržat će samostalnost u radu i sindikalnom djelovanju, vodeći računa o međusobnoj suradnji koja podrazumijeva partnerstvo te poštivanje načela međusobnog uvažavanja i povjerenja.

 

 


Tagovi | Hrvatska udruga radničkih sindikata | HURS | Matica hrvatskih sindikata | MHS | Sporazum