Loptica je na Saboru!

03.06.2016. u 11:41 Novosti

Nakon održanog prosvjeda podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi, inicijativa “Hrvatska može bolje”, zatražila je od Hrvatskog sabora realizaciju prosvjednih zahtjeva. Inicijativino pismo Saboru prenosimo u cijelosti:

Loptica je na Saboru!

Nakon što se više od 50.000 građana i građanki okupilo na prosvjedima širom Hrvatske i svijeta poručivši kako Hrvatska može bolje te Hrvatskom saboru i Vladi uputilo četiri zahtjeva, Inicijativa Hrvatska može bolje u ime tih građana traži njihovu realizaciju.

Od Hrvatskog sabora tražimo da, prilikom prvog glasanja, u dnevni red uvrsti Prijedlog zaključka o podršci Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Prijedlog u skladu sa zahtjevima građana, u saborsku je proceduru uputio Klub zastupnika HNS-a, te je sada na predsjedniku Hrvatskog sabora da volju građana ispoštuje tako da Prijedlog uvrsti kao prioritetnu točku aktualne sjednice te da omogući hitnu raspravu i glasanje o zaključcima, bez odlaganja.

Od zastupnika i zastupnica tražimo da se nedvosmisleno izjasne je li nastavak provedbe Cjelovite kurikularne reforme, uz punu autonomiju Ekspertne radne skupine, te financijsku i političku podršku, i za njih prioritet. U trenutku rasprave i glasanja pokazat će se koji zastupnici i zastupnice zaista stoje iza smislenih reformi koje dolaze iz struke te čuju li i poštuju li volju onih koji su ih birali, koje u Saboru trebaju zastupati i predstavljati.

Inicijativa Hrvatska može bolje istovremeno očekuje i izjašnjavanje nadležnog ministra o osobnoj odgovornosti prema Ekspertnoj radnoj skupini, kao i nedvosmisleno izjašnjavanje predsjednika Vlade o načinu provedbe ove nadstranačke reforme o kojoj ovisi naša budućnost.

Od svih navedenih očekujemo da u području svoje odgovornosti provedu volju građana, te da društveni i razvojni interes Hrvatske stave iznad stranačkog i osobnog odnosno da o sustavu obrazovanja prestanu razmišljati na rok vlastitog mandata!

Predsjednik Sabora g. Reiner odbio je da se danas glasa o stavljanju ove točke na dnevni red jer je zahtjev “stigao je tek jučer”, pa naprosto ne stigne biti uvršten u dnevni red. Inicijativa «Hrvatska može bolje!» upozorila da je riječ o manipulaciji jer je predsjednik Sabora dozvolio da se u dnevni red uvrsti drugih 12 novih točaka. Stoga se Inicijativa javnosti obratila novim priopćenjem te vršila pritisak na predsjednika Sabora putem e-mailova i društvenih mreža. Priopćenje prenosimo s web stranice Inicijative:

Predsjednik Sabora manipulira proceduru protiv obrazovanja kao nacionalnog prioriteta

Nakon što je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner odbio priliku da se na dnevni red Sabora stavi rasprava i glasanje o potpori cjelovitoj Kurikularnoj reformi obrazovanja, navodeći da je prijedlog stigao tek jučer, pa “naprosto” ne stigne biti uvršten u dnevni red, inicijativa «Hrvatska može bolje!» upozorava da je riječ o manipulaciji.

Istovremeno je, naime, predsjednik Sabora dozvolio da se u dnevni red uvrsti 12 novih točaka među kojima je i izbor novih Ustavnih sudaca o kojemu se nadležni saborski Odbor tek jutros izjasnio.

S obzirom na ovakvu manipulaciju saborskom procedurom, zbog podrške više od 50.000 građana i građanki koji su se prekjučer okupili na prosvjedima širom Hrvatske i svijeta, inicijativa «Hrvatska može bolje» poziva saborske zastupnike da tijekom današnjeg sjednice inzistiraju na uvrštavanju ove teme na dnevni red. K tome, pozivamo sve zainteresirane da se s takvim zahtjevom obrate predsjedniku Sabora na predsjednik@sabor.hr, kao i svim zastupnicima.


Predsjedniku Hrvatskog sabora – Željku Reineru, možete poslati mail na adresu predsjednik@sabor.hr, a adrese ostalih saborskih zastupnika kojima se želite obratiti pronaći ćete na saborskim web stranicama http://www.sabor.hr/zastupnici

Sadržaj poruke naravno možete osmisliti i sami, a možete poslati i ovo:

Za predsjednika Sabora:

Gospodine Reiner,

Zahtijevamo da prestanete manipulirati saborskom procedurom te ispoštujete zahtjev 50.000 građana da se već ovog petka donese saborski zaključak o podršci Cjelovitoj kurikularnoj reformi, na način da ga ODMAH uvrstite NA VRH dnevnog reda aktualne sjednice.

Za zastupnike/ce

Gospodine/gospođo ________ (ubacite ime zastupnika/ce kojoj se obraćate)

U srijedu smo s prosvjeda uputili jasan zahtjev da Sabor već danas donese saborski zaključak o podršci Cjelovitoj kurikularnoj reformi. S obzirom da predsjednik Sabora, akademik Reiner, manipulira procedurom, molim vas da u funkciji predstavnika/ce građana i građanki u Hrvatskom saboru inzistirate na uvrštavanju točke na dnevni red, brzoj raspravi i glasovanju.

Doznajemo kako su pritisci urodili plodom te je Prijedlog zaključka o podršci Cjelovitoj kurikularnoj reformi ipak danas uvršten u dnevni red!


Tagovi | Cjelovita kurikularna reforma | Hrvatski sabor | Inicijativa Hrvatska može bolje | prosvjed