Kroflin: Vlada je napravila pomak, ali on je daleko od naših očekivanja

19.10.2022. u 10:12 Novosti

Foto: screenshot HRT

Izjave predstavnika sindikata te Vlade RH nakon sastanaka pregovaračkih odbora o povećanju osnovice za plaće u javnim te državnim službama, održanog 18. listopada 2022. prenosimo s HRT-a:

Završen je četvrti krug pregovora i sa državnim i javim sindikatima. Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da je Vlada u odnosu na razgovore od prije dva tjedna svoju ponudu značajno korigirala.

– Posljednja vladina ponuda koju su sindikati odbili bila je 4 posto ove godine i dodatno povećanje od 2 posto s 1. travnjem 2023. Mi smo tu ponudu korigirali tako da bi dodatno povećanje od 2 posto krenulo s 1. siječnjem 2023., rekao je ministar Piletić.

– Ukupno 10,32 posto povećanje osnovice u manje u devet mjeseci. To je iskorak koji niti jedna vlada dosad nije napravila. Odgovor je vlade na i stanje u gospodarstvu, inflatorne pritiske i naše sindikalno i socijalno partnerstvo, istaknuo je.

Dodao je i kako su ponudili i povećanje božićnice za 2022. s 1500 na 1750 kn, te povećanje regresa i božićnice za 2023. za dodatnih 250 kuna.

S 3.000 kuna neoporeziva primanja na ime božićnice i regresa podižu se na 3.500 kuna, pojasnio je. S obzirom na uvođenje eura, s 1. siječnjem iduće godine, odlučili smo povećati i dar za dijete sa 600 kuna na 100 eura odnosno 753,45 kuna, dodao je.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako predloženo povećanje ukupno iznosi 4,2 milijarde učinka u državnom proračunu za povećanje osnovice plaća i materijalnih prava djelatnika u državnim i javnim službama, odnosno petina Vladinog jesenskog paketa koji iznosi 21 milijardu kuna.

– Očekujemo do srijede odgovor i jednih i drugih sindikata, rekao je ministar, te pozvao sve da ovu ponudu, koja je kako je rekao drastično povoljnija u izjašnjavanju prihvate.

– Vlada RH pokazala je u posljednjih šest godina da je socijalni partner, istaknuo je.

Kroflin: Vlada je napravila pomak, ali on je daleko od naših očekivanja

– Vlada je napravila neki pomak, ali on je daleko od naših očekivanja. Saslušali smo vladu, razmijenili argumente. Mi ćemo konzultirati naše članove i vidjeti što će oni reći. Vjerojatno se opet vidimo za tjedan dana i vjerojatno ćemo očekivati novu korigiranu vladinu ponudu, rekao je makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin.

Istaknuo je da je vladina ponuda daleko od onoga što su oni tražili.

– Dovodi nas u nezgodnu situaciju za iduću godinu. Bez nekakvog automatskog pokrivanja rasta cijena, za ovu godinu to je realan pad plaća naših članova, a to bi prema ovoj ponudi vlade bilo i u idućoj godini. Nama to nije prihvatljivo. U ovom trenutku smo još uvijek dosta udaljeni mi i vlada, istaknuo je. 

Na pitanje spremaju li nekakve akcije, rekao je da idu korak po korak i da treba imati strpljenja.  

– Dobili smo više, ali to više je daleko od onoga što bi nas moglo zadovoljiti, zaključio je.

Lončar: Sindikati državnih službi dobili korigiranu Vladinu ponudu

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izjavio je u utorak nakon novog kruga pregovora sa Vladom o povećanju osnovice plaća da su dobili novu Vladinu ponudu koja je i “financijski teža” od njihovih zahtjeva, no najprije ju trebaju razmotriti sindikalna tijela.

– Na našu kontraponudu dobili smo kontraponudu koja je u nekom obliku teža od naše ponude, ali nismo mogli danas dati mišljenje na nju, u utorak ćemo dojaviti naša stajališta o tome, rekao je šef Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a RH Zdravko Lončar.

Podsjetio je da je njihov prijedlog za povećanje osnovice plaće bio 4 plus 2 posto uz inflatorni dodatak od 1250 kuna.

– Od Vlade nije prihvaćena naša ponuda nego je dana korekcija ponude koju ćemo mi iznijeti pred članove. Čini nam se malo povoljnijom, ali nećemo o njoj govoriti dok ne završi sastanak javnih službi da ne dolazi do kolizije između sindikata, rekao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

Dodao je da vladina ponuda nije primamljiva i da nisu “odriješili kesu”.

– Ne može se reći da su odriješili kesu, Vlada RH kao poslodavac to nikada neće napraviti, istaknuo je.

– Nećemo žuriti i sve što eventualno ispregovaraju i postignu sindikati javnih službi oko povećanja osnovice plaća odnosit će se i na državne službe. Postoje rokovi koji se moraju poštovati, a vjerujem da će se nešto više znati nakon sastanka s predstavnicima sindikata javnih službi, dodao je Jagić.

Sindikati javnih službi, čiji je sastanak s predstavnicima Vlade, uslijedio nakon ovog s državnim službama, najavili su da će odbiti Vladinu ponudu.

Pogledajte i VIDEO IZJAVE.

Ostali portali o četvrtom krugu pregovora:

Sindikati: Dobili smo više, ali to je daleko od onoga što bi nas zadovoljilo

https://www.vecernji.hr/vijesti/sindikati-drzavnih-sluzbi-dana-je-korekcija-ponude-cini-nam-se-nesto-povoljnija-1626371

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/objavljena-nova-ponuda-vlade-sindikalci-nisu-sretni-digli-su-nam-bozicnicu-ali-ovo-nam-je-neprihvatljivo-15263520

 


Tagovi | osnovica za plaće | pregovori | sindikati javnih službi