Konstituirano Gospodarsko socijalno vijeće

15.09.2023. u 10:52 Novosti

Uslijed potpisivanja novog Sporazuma o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća, sukladno novim rješenjima Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti udruga sindikata i poslodavaca više razine u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini, dana 14. rujna 2023., na 257. sjednici, konstituirano je Gospodarsko socijalno vijeće.

Kao i u prijašnjem sastavu predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća je predstavnik poslodavaca Ivan Mišetić (HUP), dok su dopredsjednici Mladen Novosel u ime sindikalne strane te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić s Vladine straneČlanovi GSV-a sa sindikalne strane su i predsjednica Matice hrvatskih sindikata Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, koji su također prisustvovali konstituirajućoj sjednici.

Po završetku sjednice, u izjavi za medije, ministar Piletić najavio je za idući tjedan sastanak povjerenstva za utvrđivanje minimalne bruto plaće za 2024. te da slijedom toga očekuje povećanje prosječne i medijalne plaće.

Spomenuo je i radnu skupinu za rad na strategiji veće pokrivenosti svih zaposlenih kolektivnim ugovorima te najavio da Ministarstvo rada kreira registar svih poslodavaca, pravnih i fizičkih osoba koje su imale kolektivne ugovore kako bi dobili točne podatke. Dodao je da je dogovoreno da se uskoro otvori i pitanje pristupa Hrvatske OECD-u.

Predsjednik GSV-a je izvijestio da im se s obzirom na to da je sjednicu sazvala Vlada, prisustvovao i premijer Andrej Plenković te im se obratio iznijevši ukratko odrednice Vladinog paketa mjera potpore građanima i gospodarstvu koji bi trebao biti objavljen nakon sjednice Vlade.

Mišetić nije želio govoriti o pojedinostima paketa mjera, no izrazio je zadovoljstvo u ime socijalnih partnera Vladinom socijalnom osjetljivošću i nastojanjem očuvanja socijalne kohezije u društvu.

Odgovarajući na novinarski upit potvrdio je da je paketom mjera predviđeno vraćanje cijene 30 artikala na razinu 31. prosinca prošle godine.

Sindikati zadovoljni paketom mjera

Dan prije konstituirajuće sjednice GSV-a premijer Plenković je održao sastanak s predstavnicima sindikata, umirovljenika, HOK-a, Hrvatske poljoprivredne komore, HUP-a i HGK na kojem im je detaljno razložio novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena.

foto: screenshot Dnevnik HRT

Nakon sjednice GSV-a predsjednik SSSH Mladen Novosel ustvrdio je da je na razini EU “izvanredno stanje” i da su cijene energenata utjecale na “ratno profiterstvo” mnogih u vrijeme krize te da u takvom stanju svako administrativno ograničenje cijena ima logiku i potrebu u zaštiti građana koje to najviše pogađa.
Stoga očekujemo proširenje liste proizvoda koje će Vlada administrativno ograničiti i utvrditi zaštitne cijene te da trgovci za puno širi aspekt proizvoda također smanje cijene, istaknuo je.

“Zadovoljni smo paketom mjera, no nismo sretni što Vlada mora ponovno ići s njima, jer to znači da još uvijek imamo izvanredno stanje”, rekao je Novosel te dodao da se postavlja i ključno pitanje što će biti, na temelju intencija Europske komisije, kada Vlada prestane s mjerama naglasivši da je sindikalni cilj i interes uvijek povećanja plaća i mirovina kako bi bile dovoljno velike i da ne bi bila potrebna pomoć njihovim primateljima.

To će, istaknuo je, biti cilj kolektivnih pregovora državnog i javnog sektora  s Vladom u pogledu osnovice i usuglašavanja zakona o plaćama i visine koeficijenata i visine minimalne plaće.

Fotografije: Vlada.gov.hr


Tagovi | GSV | paket mjera za spas gospodarstva