Konsenzus svih parlamentarnih stranaka nužan je za daljnju reformu zdravstva.

28.10.2015. u 14:56 Novosti

U organizaciji Matice hrvatskih sindikata 28. listopada 2015. održan je treći, ujedno i posljednji okrugli stol iz predizborne serije, ovaj puta na temu zdravstvene politike u iduće 4 godine. Uvod u osnovne probleme hrvatskog zdravstva dala je Anica Prašnjak (predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara). Uz gospođu Prašnjak predstavnik sindikata bio je Vilim Ribić (predsjednik Matice) koje je i iz perspektive građana – korisnika zdravstvenih usluga, strankama uputio zanimljiva pitanja.

Nakon uvodnih riječi, predstavnici stranaka: Dragan Korolija Marinić (koalicija Hrvatska raste), Ante Ćorušić (Domoljubna koalicija), Mladen Bušić (u ime Koalicije rada i solidarnosti), Drago Pilsel (Naprijed Hrvatska), Ana Bobinac i Alen Protić (ORaH) te Dijana Mršić Novački i Maja Vehovec (Pametno), predstavili su ukratko svoje programe. Komentare izloženog dali su predstavnici udruga vezanih uz zdravstvo: Marijo Drlje (predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata), Dražen Jurković (ravnatelj Udruge poslodavaca u zdravstvu) i Đula Rušinović-Sunara (predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata). Cijeli skup moderirao je Mario Harapin.

U nastavku okruglog stola povela se zanimljiva dvosatna rasprava oko odvajanja privatnog i javnog zdravstva, lista čekanja, mjera za poboljšanje položaja medicinskih sestara i liječnika, a sudionici su se složili kako bi se reforma zdravstvenog sustava trebala provesti tek nakon konsenzusa svih parlamentarnih stranaka.

Poslušajte audio zapis okruglog stola na temu zdravstva:

Tagovi | izbori | okrugli stol | političke stranke | zdravstvena politika