Konferencija: „Uloga socijalnih partnera u osiguravanju zdravih radnih mjesta“

26.04.2016. u 14:42 Novosti

U sklopu projekta Europskog socijalnog fonda „Jačanje socijalnog dijaloga – doprinos bipartitnim i tripartitnim procesima“, 26.4.2016. održana je konferencija „Uloga socijalnih partnera u osiguravanju zdravih radnih mjesta“. Konferenciju su zajednički organizirali Matica hrvatskih sindikata i Zavod za unapređivanje zaštite na radu povodom obilježavanja 28. travnja; Svjetskog dana zaštite na radu.

Konferenciju je otvorio predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, izrazivši nezadovoljstvo zbog zanemarivanja ove teme u javnosti. U prvom dijelu konferencije svoja izlaganja su održali mr.sig. Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, prof.dr.sc. Darja Maslić Seršić s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Sandra Telebec prof.psih. iz Zavoda za istraživanje i razvoj sigurnosti.

„Zdravo radno mjesto osnovno je ljudsko pravo i uvjet za sposobnost obavljanja posla“, naglasio je Vitomir Begović te zaključio kako je od iznimne važnosti stalno unapređivanje u ovom području. O opasnostima stresa na radnom mjestu govorila je Darja Maslić Seršić, istaknuvši da „globalne promjene poput tehnološkog razvoja, recesije, restrukturiranja, outsourcinga i ugovora na određeno vrijeme utječu na povećani zahtjev za fleksibilnošću pojedinca i tako stvaraju nove izvore stresa poput preopterećenosti i radne nesigurnosti“. Sandra Telebec opisala je na koji način Zavod za istraživanje i razvoj sigurnosti (ZISR) provodi aktivnosti koje proizlaze iz odredbi Zakona o zaštiti na radu, istaknuvši kako „odaziv na takve aktivnosti nije zanemariv, ali ipak preslab“.

Drugi dio konferencije izlaganjem o Zakonu o zaštiti na radu otvorio je Vitomir Begović te zaključio kako „ulaganje u zaštitu na radu nije trošak, nego investicija“. Formalni dio konferencijskog programa zaključila je Marina Borić, struč.spec.ing.sec., viša stručna savjetnica u Zavodu za unapređivanje zaštite na radu, koja je približila sudionicima sam proces izbora povjerenika radnika za zaštitu na radu. Iskustva iz primjene zaštite na radu sa sindikalne strane u panel diskusiji iznijeli su Nijaz Karić glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Vilko Smrečki povjerenik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te Ljiljana Sambol povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

Konferencija je potakla raspravu u kojoj su predstavnici sindikata pitanjima i primjerima iz profesionalne prakse dokazali kako u ovom području zaštite na radu ima još puno prostora za napredak. Nezadovoljstvo je posebice izraženo zbog nepoštivanja profesionalnih standarda, dugotrajnog i kompliciranog postupka izbora povjerenika, kao i zbog problema stila rukovođenja poslovima. Predstavnici Matice hrvatskih sindikata i Zavoda za unapređivanje zaštite na radu zaključili su konferenciju izrazivši potrebu i vjerojatnost osnivanja povjerenstva čija bi zadaća bila unapređivanje sustava zaštite na radu u javnim službama.


Tagovi | EU projekt | Europski socijalni fond | konferencija | zaštita na radu