Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja produžen do 31. listopada 2019.

01.08.2019. u 10:23 Novosti

Na sastanak u Ministarstvu zdravstva održan 31. srpnja 2019. s predstavnicima reprezentativnih sindikata u zdravstvu, ministar Kujundžić stigao je s priopćenjem da Vlada Republike Hrvatske nije prihvatila parafirani Dodatak II Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim su se plaće zaposlenih u djelatnosti zdravstva trebale povećati za 3% od 1. kolovoza te za 4% od 1. listopada, a dogovorene su bile još neke pogodnosti.

Ne samo da po prvi puta Vlada RH nije prihvatila ugovor koji je parafiran od strane reprezentativnih sindikata i resornog ministra, nego su sastanak htjeli završiti bez potpisivanja produženja važećeg Kolektivnog ugovora koji je isticao 31. srpnja. Potonje znači da od 1. kolovoza, Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja ulazi u produženu primjenu pravnih pravila u trajanju od 3 mjeseca, nakon isteka kojih prestaje važiti.

Dakle, nakon isteka Kolektivnog ugovora, više nema mogućnosti potpisivanja njegova produžetka već se trebaju pokrenuti pregovori za novi kolektivni ugovor što podrazumijeva provođenje postupka utvrđivanja reprezentativnosti sindikata za pregovore (prebrojavanje). Tek nakon provedbe i završetka postupka utvrđivanja reprezentativnosti sindikata (prebrojavanja) mogu se formirati pregovarački odbori Vlade i sindikata te započeti pregovori. Navedeno znači da bismo nakon tri mjeseca produžene primjene pravnih pravila ostali bez Kolektivnog ugovora budući da je u tako kratkom razdoblju nemoguće provesti i prebrojavanje i pregovore za novi kolektivni ugovor.

Na inzistiranje sindikata o potpisivanju produžetka važenja postojećeg Kolektivnog ugovora do kraja listopada 2019., Vlada RH je u popodnevnim satima na telefonskoj sjednici donijela odluku o istome, te je potpisana izmjena Dodatka I kojom se važenje Kolektivnog ugovora produžuje do kraja listopada, a pregovori za Dodatak II nastavljaju za dva tjedna.

Postupci Vlade RH u pregovorima za izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja su, blago rečeno, nekorektni, neozbiljni i krajnje neprimjereni prema 72.000 zaposlenika u djelatnosti zdravstva.

Je li Vlada svjesno ili nesvjesno toliki broj ljudi htjela ostaviti bez Kolektivnog ugovora, ostavit ćemo na razmišljanje njima samima.

Međutim, zaposleni u sustavu zdravstva ovog puta moraju pokazati Vladi RH da je krajnje vrijeme da se dugogodišnje zanemarivanje mora prekinuti. 

Stoga pozivamo sve, a naročito medicinske sestre i medicinske tehničare da pokažu jedinstvo i odazovu se na akcije koje nam slijede, kako bismo Vladi RH pokazali da je ovakvo postupanje prema zaposlenima nedopustivo i da se više neće tolerirati.


Tagovi | Dodatak II | Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara | Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja | Ministarstvo zdravstva | Vlada RH