Izrazito visok odaziv na štrajk na fakultetima, zatvorene referade i knjižnice

24.10.2019. u 14:56 Novosti

(HINA) Čelnici Sindikata znanosti i visokog obrazovanja izrazili su u četvrtak zadovoljstvo visokim odazivom na štrajk kojim traže povećanje plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima, poručivši kako je štrajk ispunio sva njihova očekivanja.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka rekao je na konferenciji za novinare kako podaci s terena pokazuju da je odaziv na štrajk visok.

“Štrajk je ispunio sva naša očekivanja”, istaknuo je Radeka i najavio je da će idući jednodnevni štrajk biti održan u srijedu, 30. listopada.

Iako se štrajka isključivo zbog tri kategorije zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja – nenastavnog osoblja, predavača i umjetničkih suradnika, s njima se solidarizirao velik broj kolega iz znanstveno-nastavnih zvanja na sveučilištima, veleučilištima, visokim školama, institutima i podupirućim ustanovama, poput  Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

“Imamo dosta homogen izraz nezadovoljstva cijelog sustava znanosti i visokog obrazovanja te u isto vrijeme izraze podrške kolegama iz osnovnih i srednjih škola”, naglasio je Radeka.

Tražimo otklanjanje neravnoteža u sustavu

Čelnik sindikata kaže da ih još nitko nije kontaktirao iz Vlade u vezi zahtjeva koje su postavili, a u ponedjeljak imaju sastanak s pregovaračkim odborom Vlade u vezi osnovice u javnim i državnim službama.

Sindikat traži povećanje koeficijenata za nenastavno soblje za 6,11 posto te izravnanje koeficijenata predavača s koeficijentima asistenata, za što je potrebno 40 milijuna kuna godišnje.

“Mi u ovoj fazi samo tražimo otklanjanje neravnoteža u sustavu znanosti i obrazovanja. Tražimo usklađivanje unutar sustava”, poručio je Radeka.

Smatra da problem nije u novcu, jer traže manje od jedan posto od proračunskog viška.

Podsjećajući da su odlukom Vlade ministarstva vanjskih poslova, unutarnjih poslova i socijalne skrbi podigli koeficijente svojim zaposlenicima, smatra i kako se u njihovu zahtjevu ne radi o presedanu.

“Vlada je ispod stola mijenjala mnoge koeficijente, jedino za sustav obrazovanja nema razumijevanja, čak i ako se traže minimalne korekcije u odnosu na neke u drugim područjima”, kaže Radeka.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ustvrdio je da su štrajkom poslali jasnu poruku demonstracije nezadovoljstva, te potpore prosvjetarima i nenastavnom osoblju, koje je bijedno plaćeno.


Tagovi | koeficijenti za plaće | nenastavno osoblje | predavači | štrajk