Izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju pobjeda je 750 tisuća građana koji su potpisali za referendum

18.10.2019. u 14:17 Novosti

Inicijativa “67 je previše” smatra kako je usvajanje Zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju pobjeda svih 748.624 građana koji su dali svoj potpis za referendum o promjenama uvjeta za mirovinu. Inicijativa pritom ističe kako ostaje gorak okus izigravanja demokracije zbog nedopuštanja građanima da putem referenduma iskažu svoje mišljenje.

– Ovo je veliki zajednički uspjeh sindikata i građana koje se lošim zakonskim rješenjima prisiljavalo na lošije uvjete umirovljenja, duži rad i siromaštvo u starosti. S gotovo 750 tisuća prikupljenih potpisa pokazali smo ovoj vlasti, a pokazat ćemo i svakoj budućoj, da ne mogu bez razgovora sa sindikatima, kao predstavnicima radnika, donositi odluke o radnim i socijalnim uvjetima. Ovo je već četvrti put da su sindikati zajedno s građanima referendumskom inicijativom i prikupljenim potpisima uspjeli spriječiti donošenje loših zakonskih odredbi. Svaka vlast mora znati, ustreba li, napravit ćemo to ponovno, izjavio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Ustavnopravni stručnjaci koje smo konzultirali potvrdili su naše mišljenje kako ovakva odluka Vlade i Sabora nije u skladu s demokratskim standardima te se njome obezvređuje institut referenduma. Posebno smo zabrinuti mogućnošću da se izmjene koje usvoji Sabor lakše mijenjaju od onih koje bi se usvojile neposrednim izjašnjavanjem građana na referendumu.

– Moguće je da se neka buduća vlada i neki budući saziv parlamenta odluče na ponovno nametanje rješenja koja smo uspjeli poništiti. Poručujemo im da ni ubuduće nećemo pristati na prisilni rad do 67. godine i druga po radnike nepovoljna rješenja. Ovih 748.624 potpisa čuvat ćemo kao zalog otpora takvim vlastodršcima, te ćemo znati iskoristiti sve legalne instrumente borbe u zaštiti onoga što smo 2019. izborili, poručio je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

S obzirom da se ustavnopravni stručnjaci slažu da je usvajanjem ovih izmjena Zakona automatizmom nestala formalna osnova za održavanje referenduma, smatramo kako je Vlada u Prijedlogu zakona izrijekom to trebala navesti kako bi Sabor, zajedno sa Zakonom, usvojio i taj zaključak.

 Ovo je dosad najveći uspjeh postignut u zajedništvu sindikata i građana. Tisuće naših članova koji su sudjelovali u akciji, i stotine tisuća građana koji su dali svoj potpis jamstvo su da ćemo i u budućnosti znati zaustaviti svaki novi pokušaj da se zadire u prava radnika. Da bi ova priča do kraja završila, Hrvatski sabor treba donijeti poseban zaključak ili odluku u kojoj će izrijekom navesti što usvajanje ovih izmjena znači za referendumsku inicijativu i predane potpise. Građani imaju pravo na jasan odgovor zašto nije raspisan referendum koji su svojim potpisima tražili, odnosno tko je za to odgovoran, naglasio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Inicijativa “67 je previše” još jednom zahvaljuje svim građankama i građanima koji su svojim potpisima izvršili pritisak na vlast te tako doveli do poništavanja po radnike štetnih odredbi Zakona o mirovinskom osiguranju.


Tagovi | Inicijativa 67 je previše | Krešimir Sever | Mladen Novosel | referendum | Vilim Ribić | Zakon o mirovinskom osiguranju