Izbori za Euro parlament – glasajte ili će drugi odlučiti umjesto vas!

06.06.2024. u 14:37 Novosti

Pred nama su izbori za Europski parlament na kojima će se zadati smjer Europske unije u narednih 5 godina.

Europski parlament (EP) donosi europske zakone i proračun, odobrava međunarodne sporazume te nadzire izvršnu vlast – Europsku komisiju. Zakonodavstvo EU-a bavi se onime što je važno većini ljudi: okolišem, sigurnošću, migracijama, socijalnim politikama, pravima potrošača, gospodarstvom, vladavinom prava i mnogim drugim temama.

EP glas je građana u Europskoj uniji; to je jedina europska institucija čiji su članovi izabrani neposrednim glasanjem građana.

Hrvatska bira 12 zastupnika u EP. Iako nam se čini da je to neznatna brojka zastupnika koja ne može imati utjecaja na donošenje odluka, treba imati na umu da se svi izabrani zastupnici učlanjuju u jedan od trenutno sedam klubova zastupnika EP-a. Kroz rasprave unutar klubova lakše je gurati svoje prijedloge koje, ako budu prihvaćeni, klub dalje zastupa u Parlamentu.

U okviru Europske konfederacije sindikata – ETUC provodi se kampanja poticanja izlaska na izbore i glasanja za zastupnike koji će se u parlamentu boriti za radnička pitanja.

ETUC nam šalje slijedeće poruke:

Glasajte ili će drugi odlučiti umjesto vas! Europski izbori su 9. lipnja 2024. Od iznimne je važnosti da svi radnici izađu na glasanje.

Dok će radnici, nezaposleni i umirovljenici kao prioritete najvjerojatnije istaknuti borbu protiv siromaštva, kvalitetna radna mjesta i javne usluge, manja je vjerojatnost da će glasovati nego druge socioekonomske skupine. Nedavna anketa Europskog parlamenta pokazuje da je borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti prioritet broj jedan građana Europe. Zatim slijedi javno zdravstvo te potpora gospodarstvu i otvaranju novih radnih mjesta.

Moramo se pobrinuti da ovi izbori iznjedre parlament koji će radničkim pitanjima dati prioritet.

Ipak, više od trećine ljudi koji kažu da bi borba protiv siromaštva trebala biti glavni prioritet EU-a kažu da vjerojatno neće glasati u lipnju.

Naime, jedan od mitova koji se šire u populističkoj eri jest da su svi političari isti. Realnost je da radnici imaju jasan izbor na ovim izborima. Ključno je u Europski parlament dovesti ljude koji podržavaju pošten odnos prema radnicima i mjere za povećanje plaća i prihoda te poboljšanje svakodnevne stvarnosti radnih ljudi.

Neki krajnje desničarski političari pa tako i iz Hrvatske, mogli bi govoriti o dobroj igri, ali njihova glasačka evidencija ne laže – ETUC-ova analiza glasova Europskog parlamenta od 2019. pokazuje da su, općenito gledano, krajnje desničarski zastupnici u Europskom parlamentu dosljedno glasovali protiv interesa radnika.

 Zakonodavstvo koje je krajnja desnica pokušala blokirati uključivalo je mjere za povećanje plaća, pomoć najsiromašnijim obiteljima u plaćanju računa za energiju, zaustavljanje gubitka radnika u zelenoj tranziciji.

U Europskom parlamentu trebamo ljude koji podržavaju radnike da uvedu politike poput zabrane javnog novca za tvrtke koje odbijaju dopustiti radnicima da kolektivno pregovaraju za bolje plaće, što je očajnički potrebno u vrijeme kada plaća još uvijek ne prati cijene. Europa treba povećanje plaća!

Europa je također izgubila gotovo milijun radnih mjesta u proizvodnji u posljednje četiri godine, zbog čega nam je potrebna industrijska politika s velikim ulaganjima za stvaranje i zaštitu kvalitetnih radnih mjesta.

Europska unija mora učiniti više za radnike i poduzeti korake za ukidanje nesigurnog rada jamčenjem zakonskih prava na ugovore na neodređeno vrijeme i rad s punim radnim vremenom te zabranom neplaćenog stažiranja.

I moramo zaustaviti povratak na promašene politike štednje, koje bi onemogućile poboljšanja javnog zdravstva i javnih usluga koje građani traže.

Ovo je naša prilika da se uvjerimo da su prioriteti radnika prioriteti EU. Zato izaberimo više političara koji su posvećeni rješavanju stvarnih radničkih prioriteta.

 Prisjetimo se da je pravo glasa za obične ljude bila jedna od prvih velikih pobjeda radničkog pokreta. U cijeloj Europi sindikati su organizirali štrajkove i demonstracije u kampanji za ukidanje biračkih prava temeljenih na bogatstvu i imovini i izbor za opće pravo glasa.

Borili smo se da drugi ne odlučuju umjesto nas, stoga iskoristimo svoj glas da zaustavimo antiradničku krajnju desnicu i izaberimo kandidate koji podržavaju pošten dogovor za radnike.


Tagovi | Izbori za Europski parlament