Iseljavanje, nejednakosti i progresivni porez dio su pitanja o kojima ne govori niti jedna politička stranka

10.06.2020. u 15:52 Novosti

Predizborni programi stranaka kreirani su kao da živimo u nekoj drugoj zemlji; nude se želje bez konkretnih odgovora na probleme poput povećanja naknade za nezaposlene kako bi ljudi održali potrošnju ili participiranja imućnih u krizi kroz progresivne poreze i porez na višak nekretnina. Nema riječi niti o nejednakostima te najvećem hrvatskom problemu zadnjeg desetljeća – iseljavanju, izjavio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić na konferenciji za medije ne temu: Hrvatska pred teškom ekonomskom krizom – uloga i potencijal sredstava EU-a.

Matija Kroflin, makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na konferenciji se osvrnuo na netom održani sastanak socijalnih partnera na kojem su predstavnici Vlade RH predstavili potpore za skraćivanje radnog vremena. Naglasio je kako Vlada još nema strategiju kojom bi od rujna namaknula sredstva za mjere pomoći gospodarstvu, nije se još niti zadužila na inozemnom tržištu, a problematizirao je i 200 milijardi kuna štednje u bankama koje bi se mogle kroz državne obveznice iskoristiti za pomoć za izlazak iz krize.

Što su sve rekli po ovim pitanjima te zašto bi Hrvatska trebala ući u eurozonu tek kad eurozona bude spremna za Hrvatsku, a ne obratno, vrijedi pogledati u snimci konferencije:


Tagovi | Eurozona | Matija Kroflin | mjere za spas gospodarstva | parlamentarni izbori | Vilim Ribić