“Za referendum!” tri dana prije kraja akcije nadomak cilju

12.06.2015. u 06:28 Novosti

Članovi organizacijkog odbora građanske inicijative “Za referendum!”, 11. lipnja 2015. održali su tiskovnu konferenciju na kojoj su objavili rezultate prikupljanja potpisa u prvih 12 dana akcije.

Vijest prenosimo sa portala Dnevnik.hr:

Inicijativa za ‘referendum o referendumu’ prikupila po 315.000 potpisa za dva pitanja

  • , 11.06.2015., 13:09
  • Autor: B.V.

Inicijativa 15 sindikata i sedam nevladinih udruga za raspisivanje “referenduma o referendumu” dosad je prikupila po 315.000 potpisa za svako od dva referendumska pitanja, izvijestili su u četvrtak na konferenciji za novinare koordinatori inicijative apeliravši na građane da u iduća tri dana, koliko još traje prikupljanje potpisa, podrže referendum “za spas neposredne demokracije”.

Referendum (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)
Referendum (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Sindikati i nevladine organizacije od 30. svibnja prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma na dva pitanja: “jeste li za to da 200.000 potpisa bude dovoljno za raspisivanje referenduma” i “jeste li za to da se potpisi mogu prikupljati na svim mjestima na kojima je dopušteno javno okupljanje građana”.

Do 14. lipnja moraju prikupiti ukupno 381.709 potpisa birača za svako od dva pitanja, poručio im je ministar uprave Arsen Bauk. “Još su tri dana ostala za spas neposredne demokracije u Hrvatskoj. Ne sačuvamo li referendum, ostat ćemo bez alata kojim možemo sačuvati građane od privatizacije zdravstva, rasprodaje voda, šuma, otoka i puno loših političkih odluka”, izjavio je novinarima koordinator inicijative Željko Stipić.

Procijenio je da će, ako u iduća tri dana uspiju zadržati ritam prikupljanja potpisa iz prvih desetak dana, ne samo dosegnuti potreban broj potpisa, već ga i nadmašiti za 50-ak tisuća. Stipić je izvijestio da prikupljanje potpisa u Hrvatskoj ne ide svugdje jednako – najbolje im ide u Dalmaciji i Slavoniji, a lošije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Rekorder je, kaže, Split koji je sa 16.000 prikupljenih potpisa samo u gradu devetog dana prešao 10 posto biračkog tijela. Iza Splita slijedi Zagreb koji je za 11 dana imao evidentiranih 85.000 potpisa.

Među onima koji su im pomagali posebno je istaknuo Katoličku crkvu i biskupe koji su pozvali vjernike da poslije misa daju svoje potpise, pa je samo u Zagrebu u 41 crkvi u nedjelju sakupljeno 6000 potpisa. Pohvalio je i aktiviste Živog zida koji su dali doprinos kao volonteri na štandovima u nizu gradova.

Stipić je najavio da će u subotu, 13. lipnja, na dan sv. Antuna Padovanskog, štandovima pokriti svih 18 svetišta u Hrvatskoj, te je pozvao vjernika da daju svoj potpis.

Upozorivši kako postoji opasnost da inicijativa ne uspije, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić osvrnuo se na komentare u medijima da građani na referendumu mogu donijeti pogrešne odluke, ustvrdivši da građani dosad nisu donijeli niti jednu pogrešnu odluku.

“U njihovo ime i na njihov račun donesena je ogromna količina pogrešnih i krivih odluka, o čemu svjedoči kvaliteta života većine građana. Politika je permanentno griješila, pa je beskrajno važno da se zaštiti institut referenduma i da građani imaju priliku u svoje ime i za svoj račun donositi ključne odluke”, poručio je Ribić. (Hina)

Prenosimo Vam audio zapis tiskovne konferencije: