Inicijativa “Za referendum – Nećete bez naroda!” objavila konačne rezultate prikupljanja potpisa

16.07.2015. u 10:36 Novosti

Građanska inicijativa “Za referendum – Nećete bez naroda!” na tiskovnoj konferenciji održanoj 16. srpnja 2015. godine, objavila je konačne rezultate prikupljanja potpisa u referendumskoj akciji.

Podsjetimo; u građansku inicijativu “Za referendum!” udružilo se 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva koji su zajednički pokrenuli prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za izmjenu Ustava na način da će Hrvatski sabor raspisati referendum ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj te za izmjenu Zakona o referendumu na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje. Akcija prikupljanja potpisa trajala je od 30. svibnja do 13. lipnja 2015. godine te se nakon prikupljanja potpisanih lista diljem Hrvatske i njihove obrade došlo do konačnih rezultata.

Prikupljeno je oko 340.000 potpisa po svakom referendumskom pitanju te iako se približilo potrebnom broju od 381.709 potpisa, nije se prikupilo dovoljno.

Nakon objave rezultata koordinator Inicijative g. Željko Stipić dodao je kako je ipak prikupljeno oko 90% potrebnih potpisa što je visok postotak obzirom na organizacijsku specifičnost akcije prikupljanja potpisa na dvije različite liste. Nakon četiri referendumske akcije u kojima je sudjelovao g. Stipić, od kojih su prve tri polučile uspjeh, u ovoj posljednjoj, izjavio je, postavile su se nesavladive prepreke; nije bilo podrške niti političke opozicije niti pozicije, a rezultat toga je bila nevidljivost u javnosti. Podršku ovoga puta nisu pružili niti trgovački lanci koji nisu dozvolili prikupljanje potpisa ispred svojih centara. Građanima je bilo jako teško prepoznati ovakva apstraktna pitanja koja nisu bila obojena ni svjetonazorski ni ideološki ni emotivno stoga se nisu poistovjetili sa akcijom, naglasio je g. Stipić. Zahvalio se građanima koji su dali podršku te svim volonterima i aktivistima, a posebno je izdvojio povjerenike i volontere iz Splita, Daruvara i Slavonskog Broda koji su svojim entuzijazmom uspjeli motivirati preko 20% tamošnjih građana na potpisivanje referendumskih listi. Za kraj je poslao tri poruke: prvo, više od 300.000 građana je podržalo ovu akciju što je ipak jedan značajan broj. Drugo, g. Peđa Grbin dao je kompliment Inicijativi izgovorivši kako su izmijenili prijedlog novog Zakona o referendumu te je novi prijedlog kompromis onoga što je tražila Inicijativa “Za referendum!” (prikupljanje potpisa na prikladnim javnim mjestima u gradovima i općinama, op.a.) i onoga što je predlagao zakonodavac. Treća poruka je da spoj sindikata i udruga civilnog društva odlično funkcionira te će se i dalje zajedno boriti za pitanja od interesa svih građana.

Koordinatorica inicijative gđa. Mirela Bojić rekla je kako je ova referendumska akcija ipak polučila djelomičan uspjeh, obzirom na izmjenu prijedloga zakona. Naglasila je kako je pripremiti teren za prikupljanje potpisa izuzetno složen i zahtjevan posao te je rok od 15 dana za prikupiti 10% potpisa birača prekratak. Otegotne okolnosti su i to što se svi krucijalni zakoni donose pred ljeto kada je najmanji interes i reakcija građana, a tako je bilo i sa prijedlogom Zakona o referendumu koji je krenuo u žurnu proceduru donošenja krajem proljeća. Stoga je bilo jako malo vremena za pripremu akcije kojom bi se taj Zakon spriječio, rekla je gđa. Bojić. Zaključila je kako je pitanje neposredne demokracije koja se ovom akcijom pokušala sačuvati izuzetno važno za sve građane i njihovu budućnost te je apelirala na sve, bili oni članovi sindikata i udruga ili ne, da ne stanu sa krajem ove akcije. Najavila je kako će ova inicijativa i dalje razvijati svijest građana o referendumu i poticati ih da se maksimalno uključe u aktivno sudjelovanje u političkom životu jer samo zajedno možemo spasiti priču referenduma. Za kraj je zahvalila svim onima koji su prepoznali važnost ove inicijative, a posebnu zahvalu uputila je svim volonterima bez kojih prikupljanje potpisa ne bi bilo ostvareno.

Kutije

Poslušajte audio zapis konferencije za medije: