Inicijativa “67 je previše” predstavila referendumsko pitanje, prikupljanje potpisa počinje 27. travnja

18.03.2019. u 16:30 Novosti

Zagreb, 18. ožujka 2019. – Građanska Inicijativa 67 je previše predstavila je na konferenciji za medije referendumsko pitanje i pozvala građane da od 27. travnja do 11. svibnja 2019. g. daju svoj potpis za snižavanje dobi umirovljenja sa 67 na 65 godina te za smanjenje penalizacije prijevremenih mirovina.

Pitanje je formulirano kao izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju tako da njegovo prihvaćanje na referendumu znači i automatsku izmjenu ovog nepravednog zakona”, izjavila je Mirela Bojić, nacionalna koordinatorica Inicijative 67 je previše. “Ako pitanje mirovina,  pitanje mirovinskog sustava nisu socijalno pitanje zbog kojega je institut referenduma osmišljen i zbog kojega postoji u demokratski uređenim zemljama, onda ja zaista ne znam koje pitanje to jest!”, dodala je.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata poručio je kako su sindikati na prosvjedu protiv mirovinske reforme u listopadu prošle godine obećali pokretanje referenduma. “Za razliku od ove vlasti, mi izvršavamo obećanja”, poručio je Sever.

Jasno je da se u Hrvatskoj jednostavno ne može raditi do 67 godina, jasno je da je penalizacija za prijevremeni odlazak previsoka. Jasno je da se previše ubrzalo izjednačavanje žena i muškaraca na 65 godina. I jedno i drugo i treće su ključevi ovog prikupljanja potpisa. Mi vrlo jasno znamo, pa i vlast, i svi koji predlažu da se produži radni vijek, da u Hrvatskoj za to uvjeta nema, jer se kod nas prosječno živi znatno kraće nego u EU”.

Pozvao je na široku društvenu potporu za raspisivanje referenduma i za njegov uspjeh. “Pozivamo sve da nam se priključe, neovisno o političkim bojama, jednako je to važno i za članove SDP-a i HDZ-a i bilo koje druge stranke. Svi će oni koji su poslušni vojnici partije na kraju morati raditi do 67, ako ovdje ne potpišu za 65, ako ne dođu i ne izazovemo referendum u zemlji”.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić istaknuo je kako je sadašnje rješenje nepravedno prema svim hrvatskim radnicima.

Vlada je ta koja je donijela ove mjere i njena je konačna i krajnja odgovornost za donošenje ove perverzne mjere koja je zapravo napad na ljudsko dostojanstvo u poznim godinama života. Ali istovremeno, takva odluka je došla i kao savjet iz Brisela. Dakle, imamo i jednu i drugu instancu odgovornu za ovakva nehumana i neljudska rješenja. Dio naše oporbe s desna i slijeva jedinstveni su u stavu da vlada RH ne vodi aktivnu i samostalnu politiku već nekritički provodi upute koje dolaze iz EU. Ovaj primjer i ova situacija pokazuje da je to istina”, rekao je Ribić, poručivši da novca ima, da je sve pitanje distribucije tog novca od elita prema građanima te da se građani trebaju izboriti za sebe.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske pozvao je sve radnike i radnice, sve građane RH da ne koriste demokraciju samo onda kada ih političari mame na izbore.

Mi sada pozivamo hrvatske građane da budu sudionici promjena, promjene hrvatskog mirovinskog sustava, da zajedno stvorimo bolju perspektivu za sve građane u Republici Hrvatskoj”.

Podsjetio je da su sindikati pokušali tijekom prošle godine Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i ministru Marku Pavića argumentirano dokazati da je ovakav prijedlog nerazuman. “Međutim, govorili smo gluhom i slijepom. Ministar Pavić, da bude apsurd veći, se čak pohvali u jednom navratu da je bolje živio u Hrvatskoj s 4.200 kn nego u Engleskoj s 12.000 kuna… A mi ga pitamo: Jesi li gospodine Paviću ikada živio s 2.000 kuna ili manje? Znaš li što je živjeti s minimalnom plaćom u Hrvatskoj? Ne znaš!”, poručio je Novosel.

Kako je naglasila Mirela Bojić, osim snižavanja dobi na 65 godina i smanjenja penalizacije za prijevremene mirovine, prihvaćanjem referendumskog pitanja – usporava se i izjednačavanježena i muškaraca za odlazak u mirovinu sa 65 godina te se odustaje i od podizanja uvjeta dobi potrebnog za ostvarivanje mirovine za dugogodišnjeg osiguranika.

Uvjerena sam da će građani podržati ovo jer je ovo važno za sve. Za sve nas je ovo važno, bili mladi, bili u srednjim godinama, u starijoj dobi. Važno je zbog nas, zbog naše djece, važno je zbog budućnosti ove zemlje. Molimo sve građane, sve stranke, udruge da nam se pridruže u ovoj akciji”, zaključila je Bojić.

 

Sve vijesti, referendumsko pitanje i druge materijale Inicijativa objavljuje na webu www.67jepreviše.hr, kao i na Facebooku, Instagramu i Youtubeu.

Cjelokupnu snimku konferencije pogledajte u videozapisu:


Tagovi | 67jepreviše | Krešimir Sever | Mirela Bojić | Mladen Novosel | referendum o mirovinskoj reformi | Vilim Ribić