Inicijativa “67 je previše” pred Hrvatskim saborom: Hoćemo referendum!

16.09.2019. u 14:57 Novosti

Čelnici triju sindikalnih središnjica okupljeni u Inicijativi “67 je previše” zatražili su od Hrvatskog sabora raspisivanje referenduma o mirovinskoj reformi, inače su spremni pozvati građane na ulice kako bi osigurali poštivanje volje preko 750.000 potpisnika zahtjeva.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 16. rujna 2019. ispred Hrvatskog sabora predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel podsjetio je da je Inicijativa prije više od tri mjeseca predala gotovo 750.000 potpisa za raspisivanje referenduma, ali osim potvrde Ministarstva uprave da ima dovoljan broj potpisa, od Vlade i Sabora dosad nema nikakvih informacija o daljnjim postupcima vezanim uz sindikalnu inicijativu. „Referenduma mora biti jer se volja građana mora poštivati, zastupnici su u Sabor ušli voljom građana, a ako ju ne žele poštivati dužnost je naše Inicijative da pozovemo građane na ulice kako bi rekli što misle o takvoj Vladi i Saboru“, poručio je Novosel. Istaknuo je kako sindikati očekuju da se do kraja mjeseca u Saboru utvrdi termin održavanja referenduma. Bude li se referendumsko pitanje slalo na Ustavni sud, postoji rok od 30 dana i eventualno još 30 za odgovor Hrvatskom saboru. U tom terminu sigurno ćemo tražiti da Ustavni sud što prije donese odluku, najavio je Novosel. Poručio je da sigurno neće biti novih pregovora ili sporazuma u vezi održavanja referenduma, a ako ne bude referenduma bit će građanskih prosvjeda.

Okupili smo se ovdje kako bi poručili Hrvatskom saboru kako je vrijeme da se raspisivanje referenduma stavi na dnevni red sjednice Sabora, budući da do danas ta točka još nije uvrštena, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Umjesto toga kroz medije se priprema teren kontra kampanjom izjavama pojedinih ekonomskih analitičara kako se u Europi sve urušava i pada u sustavu mirovina te su neki to na vrijeme prepoznali i podigli dob za odlazak u mirovinu. Međutim „nije svako odijelo za svako tijelo“ i to što je dobro za Norvešku i Švedsku ne mora biti dobro i za Hrvatsku te sindikati znaju da su u pravu, rekao je Sever tražeći raspisivanje referenduma čim prije. Ustvrdio je kako su sindikate upravo iz vlasti “gurnuli” u prikupljanje potpisa za referendum u vrijeme predizborne kampanje za Europski parlament. Još uvijek ima dovoljno vremena za raspisivanje referenduma negdje u listopadu, kaže Sever, kako bi mogli relaksirano pristupiti izborima za predsjednika države i nagodinu za Hrvatski sabor. Vlast koja nije prepoznala želju svojih građana za referendumom nije niti zaslužila biti vlast, zaključio je Sever i dodao kako hoćemo referendum jer bi sve ispod toga bilo ispod očekivanja građana pa i sindikata samih.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić naglasio je kako je 750.000 prikupljenih potpisa jednako broju glasova s kojim HDZ trenutno obnaša vlast u Hrvatskoj te dodao kako ne vjeruje da se netko s time može poigravati. Poručio je kako je izuzetno važno održati referendum kao znak demokratske kulture. Premijer Andrej Plenković, kao „alfa i omega“ svih ovih pitanja, će odlučiti hoće li Sabor referendumsko pitanje poslati na Ustavni sud, odnosno hoće li se Sudom premijer okoristiti jer je na brdu nevjerojatnih primjera vidljivo da Ustavni sud svaki puta podupire vladajuće politike, a ne vladavinu prava, upozorio je Ribić. Budući da je sve transparentno pozvao je premijera da donese odluku i raspiše referendum na tragu najviših demokratskih, civiliziranih i kulturnih standarda, na tragu onoga što je imperativ za demokratski život ove zemlje. Ponovio je kako se sindikati neće odazvati pozivu ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića na sastanak dok se referendum ne raspiše.

Video konferencije za medije pogledajte u nastavku:


Tagovi | Andrej Plenković | Hrvatski sabor | Inicijativa 67 je previše | Krešimir Sever | Mladen Novosel | referendum o mirovinskoj reformi | Ustavni sud | Vilim Ribić