Imenovani novi predsjednik i dopredsjednici GSV-a

16.11.2015. u 10:22 Novosti

Na 199.-toj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, održanoj 11. studenog 2015. u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, na mandat od godine dana imenovani su novi predsjednik i dva dopredsjednika GSV-a. Na dnevnom redu bio je i Pravilnik o načinu izbora miritelja i provođenju postupka mirenja u kolektivnim radnim sporovima te inicijativa o osnivanju Povjerenstva za unapređivanje zaštite na radu u županijskim Gospodarsko-socijalnim vijećima za koje su sve tri strane GSV-a dale suglasnost.

Vijest prenosimo sa Hine:

Predsjednik Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) u idućem mandatu, u trajanju godine dana, bit će Mladen Novosel (predsjednik SSSH) kao predstavnik sindikalne strane, a potpredsjednici u ime poslodavaca Damir Kuštrak (HUP) te u ime Vlade, za sada, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić do imenovanja nove Vlade koja može imenovati istog ili nekog drugog predstavnika.

Novosel je, nakon sjednice održane u srijedu,  istaknuo kako GSV i tripartitni socijalni dijalog imaju smisla samo ako svi u njemu sudjeluju u dobroj vjeri te kako će nastojati da u idućih godinu dana, neovisno o tome tko će biti u budućoj  Vladi, njegove odluke doista budu u korist i u interesu svih građana Hrvatske te da će pokušati, ako ikako bude moguće, da se donose konsenzusom.

Na dnevnom redu bio je i Pravilnik o načinu izbora miritelja i provođenju postupka mirenja u kolektivnim radnim sporovima na temelju prijedloga Ministarstva rada i mirovinskog sustava,. Tri sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH),  Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) imale su izdvojeno mišljenje na članke 7. i 17. koje nisu bili prihvatljivi u predloženom obliku, no ministar nije prihvatio njihovo izdvojeno mišljenje, rekao je Novosel.

Pojasnio je da se ti članci odnose na proceduru imenovanja miritelja u postupcima mirenja koji bi mogli prouzročiti radni spor te da sindikalna strana inzistira da miritelj bude prihvaćen od jedne i druge strane, a u prijedlogu je  utvrđeno da obje strane već kod podnošenja zahtjeva za postupak mirenja moraju se usuglasiti oko miritelja sa liste, a u iznimnim slučajevima to može učiniti ministar.  Inzistiramo na dosadašnjoj praksi s kojom nije  bilo problema, a to znači da u praksi miritelja usuglašuju stranke u sporu bez izravnih intervencija ministra u nekim iznimnim slučajevima, naglasio je predsjednik GSV-a Mladen Novosel.


Tagovi | GSV