HRT Tema dana – Vilim Ribić: Sigurni smo da je sporazum važeći, ali nismo sigurni hoće li politika “umočiti prste” u sudove

17.05.2017. u 11:19 Novosti

Nakon neuspjelog mirenja sindikata javnih službi i Vlade RH po pitanju potraživanja iz Sporazuma o osnovici za plaće, u HRT-ovoj emisiji Tema dana sukobili su se predsjednik Matice Vilim Ribić i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.

Vijest i snimku prenosimo s HRT-a.

autor: HRT, 16.5.2017.

Žustra rasprava Ribića i Ćorića u Temi dana

50 privatnih i 26 sindikalnih tužbi pokrenuto je protiv Vlade zbog nepoštovanja Sporazuma iz 2009. o povećanju osnovice plaće zaposlenima u javnim službama.

Sindikati traže isplatu duga iz 2016. godine zaposlenima u javnim službama na temelju sporazuma iz 2009. koji su sklopili s Vladom. No, Vlada je u postupku mirenja to odbila tvrdeći da nema nikakvih temelja za potraživanja i da nikome ništa nije dužna, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare sindikata javnih službi. O ovome su u Temi dana žustro raspravljali Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

Za ministra Ćorića je indikativno to što su sindikati sazvali konferenciju za novinare tek danas, u zadnjem predizbornom tjednu, a proces mirenja održan je u petak. Ministar je sinidkate pozvao na argumentiranu raspravu te u dva navrata prozvao Ribića da ne govori istinu. Ono što je s naše strane upitno je pravna valjanost dokumenata o kojima se radi i o tome smo upoznali sindikate. Naš je zaključak tu nedvojben. Ova Vlada je odgovorna prema svim svojim građanima i prema proračunu RH, rekao je Ćorić te ponovio kako Ribić hrvatsku javnost dovodi u zabludu.

Ribić pak tvrdi da su sindikati krenuli u proces mirenja kako bi pomogli Vladi da riješi problem duga iz 2009. godine. Broj tužbi se povećava, a mi pokušavamo ovaj ozbiljan problem riješiti u demokratskoj i civiliziranoj atmosferi, rekao je Ribić. Znamo da je 7 milijardi kuna vrlo ozbniljan novac koji bi naštetio javnim financijama. Imamo razumjevanja pa smo svoje zahtjeve spustili na minimum, istaknuo je Ribić. Ne slaže se s ministrom Ćorićem da ne postoje potraživanja djelatnika javnih službi prema Vladi. Taj je sporazum važeći, u to smo sigurni, no ne možemo jamčiti da će sudovi suditi po pravu. Ako budu tako sudili Vlada će imati ozbiljan problem, rekao je Ribić te optužio Ćorića da može utjecati na oduke suda.

Optužio je Vladu i da je dala milijardu kuna za projekt SOR-a te pritom obmanula javnost tako da je rekla da su novci iz fondova EU.

Moramo se pitati zato puno građana ne vole svoju državu, zašto se ne ustaju kad svira himna – to je zato što država vara svoje građane, rekao je Ribić.

Svaka strana u ovom slučaju ima svoje argumente, Vlada je izrazila spremnost za dogovor. Od 1. siječnja dobrovoljno smo povećali osnovicu za 2 postotna boda, podignuli smo minimalnu plaću. Vodimo računa o svim zaposlenima u državi i vodimo ekonomsku politiku u skladu s mogućnostima, rekao je ministar Ćorić.


Tagovi | mirenje | Sporazum o osnovici | sudske tužbe | Tema dana | Tomislav Ćorić | Vilim Ribić