HRT Tema dana, 21.12.2016.: Ukoliko se povećanje osnovice neće odnositi i na javne službe, to će biti presedan!

22.12.2016. u 10:49 Novosti

Nakon dogovora sindikata državnih službi i Vlade RH o povećanju osnovice za plaće državnih službenika za 2017. godinu, u emisiji Tema dana na HRT-u gostovali su predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Boris Pleša, predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić i Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Vijest i video snimku prenosimo s HRT-a:

Od 1. siječnja državnim službenicima osnovica plaće će biti veća za 2%, od 1. kolovoza za još 2% te od 1. studenog za preostalih 2%. Ovaj se dogovor, kako stvari stoje, ne odnosi na javne službe s kojima Vlada želi nastaviti pregovore budući da osim povećanja osnovice plaća, sindikati javnih službi traže i vraćanje duga te usklađenje s realnim sektorom.

Gosti Teme dana su bili sindikalni čelnici: Boris Pleša i Dubravko Jagić iz sindikata državnih službi, te Vilim Ribić iz sindikata javnih službi. Ni ovoga puta unatoč nastojanima HTV nije uspio osigurati sugovornika iz Ministarstva rada.

Očito je da je Vlada od prvog trenutka znala da neće imati odmah ukupan iznos od 1,8 milijardi kuna bruto. Nema ni pobjednika ni poraženih iako smo mi htjeli cjelokupan iznos odmah, rekao je Pleša.

Ribić smatra da je dogovor sindikata državnih službenika s Vladom realan. U pregovorima je naš problem bio što se uvjetovalo da se odreknemo svih ostalih potraživanja koje imamo za 2016., naglasio je Ribić.

Ovaj sporazum obuhvaća samo državne službenike, a s partnerima iz javnih službi počet ćemo razgovore tijekom siječnja. Sutra će se sve što je danas ispregovarano naći na Vladinoj sjednici, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić novinarima nakon sastanka sa sindikalistima.

Ministar je namjerno zapetljao stvar i nije bio jasan. Ako slučajno dođe do odluke da se sporazum ne odnosi jednako na državne i javne službenike, to bi bio presedan, skandal. Takav pokušaj bi bila neka vrsta odmazde i ucjene: Povećat ćemo vam osnovicu, a vi se odrecite svih potraživanja iz 2016. To bi bio politički suicid, smatra Ribić.

Pleša je pojasnio da su osnovica, božićnica i regres zajednički i državnim i javnim službama i tu nema razmimoilaženja – sve što bude ispregovarano bit će i za jedne i za druge.

Očito je da su policijski službenici i zaposlenici MUP-a na dnu platne ljestvice, pa je kod nas to malo drugačije i ne može se poistovjetiti, rekao je Jagić.


Tagovi | Boris Pleša | državni službenici | Dubravko Jagić | javni službenici | osnovica za plaće | Tema dana | Vilim Ribić