HRT Tema dana, 12. 12. 2016. – Vlada traži sindikate da odustanu od potraživanja po Sporazumu o osnovici

13.12.2016. u 10:32 Novosti

Nakon cjelodnevnih pregovora sindikata javnih službi i Vlade RH održanih 12. prosinca 2016. o plaćama javnih službenika, u emisiji Tema dana na HRT-u, gostovali su predsjednik Matice hrvatskih sindikata g. Vilim Ribić i predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić.

Što je Vlada tražila od sindikata i zašto nije došlo do dogovora pogledajte u vijesti i snimci emisije koje prenosimo s HRT-a:

“Za vrijeme Božića neće biti štrajkova, ali u novoj godini…”

12.12.2016.

Samo danas više od 6 sati pregovora između Vlade i predstavnika osam sindikata javnih službi. I, iako se očekivalo – sporazum o povećanju osnovica plaća u idućoj godini nije potpisan.

S pregovora su izravno u Temu dana stigli Vilim Ribić, šef Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, te Ivica Babić, šef Hrvatskog liječničkog sindikata. Nažalost, sugovornik iz Vlade nije sudjelovao usprkos višekratnih poziva.

U petak smo se razišli s jasnim dogovorom da bi našu radnu skupinu u subotu ujutro dočekao potpuno novi radni tekst. Nije da smo iznenađeni, to je već viđeno, sa raznim vladama smo to doživjeli. Vlada je tražila od nas da se odreknemo osnovice u 2016. godini, znači da se odreknemo onih 6% povećanja i da se odreknemo sporazuma. U subotu očekuju da se trebamo složiti da taj ugovor ne važi, ispričao je u emisiji Ribić.

Babić je naglasio da se od njih tražilo ono za što nemaju mandat. S druge strane, šteta što smo propustili priliku povećati osnovice za 2017. jer su to obećali građanima, kazao je.

Izjavu za emisiju je dao i Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskog sustava. Naglasio je da je njihov interes zaštita RH, jer se govori o značajnim financijskim iznosima. Pravna narav dokumenata je dvojbena i u tom kontekstu ni u kojem trenutku mi nismo mogli kao Vlada RH u rješenju ovog problema ići s pretpostavkom da to nije tako. S druge strane, stav sindikalne strane je drugačiji po tom pitanju. Što ne znači da u nekom narednom razdoblju kada pristupimo razgovorima po ovom pitanju nećemo pronaći zajedničko rješenje, rekao je Ćorić.

S njim se ne slaže Vilim Ribić: Kako mislite da je 2009. potpisan sporazum bez da je prošao vladinu recenziju, bez recenzije pravnih stručnjaka, da su 2011. rađene izmjene i dopune, opet bez recenzije pravnih stručnjaka? Izvlači se jedan problem, izmišlja se da bi se stvarao pritisak na sindikate kada je potrebno da se isplate nekakve svote. Ne postoji pravni problem, postoji politički utjecaj na naše pravosuđe. Sporazum je valjan i mi ne možemo odustati bez privole naših članova od potraživanja koja prema sporazumu imamo.

Babić je napomenuo kako se sada ponovno sve ‘razvlači’: Slijedi nam proces, a mogli smo brzo ispregovarati izmjene i dopune. Vlada nije obavila svoje poslove, nisu određeni koji su sindikati repezentativni i nemamo pregovarački odbor. Sve može potrajati do nedogled a posljedica je ta da neće biti socijalnog mira, upozorio je.

Vilim Ribić je najavio da za vrijeme Božića neće biti štrajkova, ali što će biti u Novoj godini ne zna, kaže. Koristit ćemo sve svoje metode, sve instrumente koje imamo na raspolaganju. Maksimalno ćemo se aktivirati jer treba otvoriti mnoga pitanja oko ove vlade, rekao je.

Pogledajte snimku emisije:


Tagovi | dr. Ivica Babić | plaće u javnim službama | pregovori | Tema dana | Vilim Ribić