HRT Studio 4, 5.4.2016. – Branimir Mihalinec: “Podrška reformi građanskog odgoja jer ona mijenja cijelo društvo”

05.04.2016. u 07:44 Novosti

Nakon održavanja okruglog stola na temu Građanskog odgoja i obrazovanja u novom kurikulumu i uloge sindikata u demokratizaciji društva, održanog 4. travanja 2016. u organizaciji Vertikale sindikata obrazovanja, predsjednik Vertikale g. Branimir Mihalinec gostovao je u emisiji Studio 4 na HRT-u.

Vijest, snimku gostovanja u Studiu 4 te prilog iz emisije Hrvatska uživo o građanskom odgoju i obrazovanju sa izjavama sudionika okruglog stola prenosimo sa HRT-a u nastavku:

Mihalinec: “Podrška reformi građanskog odgoja jer ona mijenja cijelo društvo”

U Zagrebu je održano savjetovanje “Građanski odgoj i obrazovanje u novom kurikulumu”. Uz Borisa Jokića te druge stručne suradnike i nevladine aktiviste koji se zalažu ZA ovaj program ili predmet ondje su bili i čelnici svih vodećih sindikata znanosti i obrazovanja. Sudionici su složni – građanski odgoj u našim školama mora zaživjeti.

Među njima i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, te predsjednik Vertikale sindikata obrazovanja koji je gostovao u našem Studiju 4. Rekao je da je ovaj okrugli stol organiziran u sklopu stručne rasprave o cjelovitoj kurikularnoj reformi s fokusom na građanski odgoj i zapravo s ulogom sindikata u društvu i građanskom odgoju. Pokušali smo odgovoriti na nekoliko pitanja: postoji li u Hrvatskoj demografski deficit, može li se ta apatija u društvu smanjiti uvođenjem građanskog odgoja u školu, hoće li građanski odgoj biti poseban predmet i sam sadržaj kurikuluma građanskog odgoja, rekao je.

Mihalinec smatra da je ovo nešto najvažnije što se u ovome trenutku u Hrvatskoj odvija. Također je dodao da uza sve manjkavosti koje se uspiju pronaći u hodu tu reformu treba podržati jer njezin je plan mijenjati cijelo društvo. Mijenjati društvo na način da se mijenja način učenja, način poučavanja, a da se mijenja i ishod toga učenja – trebali bi izaći van učenici sa puno širom i jačom građanskom svijesti ili sa što manjim demokratskim deficitom za koji smo zaključili da je u hrvatskom društvu vrlo, vrlo velik, veći od deficita proračuna, istaknuo je.

Na pitanje postoji li građanski odgoj u sadašnjem kurikulumu, Mihalinec je odgovorio da je u ovom trenutku građanski odgoj međupredmetna tema, ali se provodi u školama organizacijski toliko loše da nailazi na otpor u gotovo svim školama.


Tagovi | Branimir Mihalinec | Cjelovita kurikularna reforma | Građanski odgoj i obrazovanje