HRT Studio 4, 5.10.2016. – Branimir Mihalinec: želimo odmah riješiti s Vladom povrat oduzetog dijela plaće

06.10.2016. u 06:55 Novosti

foto: HRT

Gostujući u HRT-ovom Studiju 4, zamjenik predsjednika Matice hrvatskih sindikata Branimir Mihalinec i predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić govorili su o očekivanjima od nove Vlade po pitanju poštivanja dvaju sporazuma koji jamče povećanje plaća javnim te državnim službenicima i namještenicima.

Vijest i snimku gostovanja prenosimo s HRT-a:

Sindikati: Do 2017. vlada mora isplatiti dugove državnim i javnim službenicima

5.10.2016.

Očekivanja od nove vlade imaju i sindikati, posebno kada je riječ o povećanju plaća zaposlenima u državnim i javnim službama. Ovih su dana neki sindikati počeli najavljivati i tužbe, a o tome su u HRT-ovu Studiju 4 govorili i Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije RH, te Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Mihalinec je rekao da dugo traje jedna zabluda jer se radi o dva sporazuma koji su vrlo slični i imaju nekoliko dodirnih točaka. Jedan je dodatak sporazuma za osnovice iz državne službe, a drugi je dodatak sporazumu o osnovicama za plaće za javne službe.

Sporazum o osnovicama za plaće za javne službe postignut je 2009., nakon što je zbog krize vlada smanjila osnovice za plaće za 6%. U to vrijeme bio je štrajk pa su pregovori iznjedrili ovaj sporazum, rekao je Mihalinec. Dodao je kako njegov sindikat želi odmah s vladom riješiti kada će im vratiti ono što im je oduzeto. Dogovorili smo s vladom da su pokazatelj dva uzastopna tromjesečja prosječnog povećanja BDP-a od 2%. Druga faza uspostavljanja pariteta je kada država krene naprijed, treba vratiti u jedno dogledno vrijeme odnose plaća koji su bili između javnih službi i ostalih plaća u zemlji prije krize (2008.). Treća faza bila je donošenje utvrđivanja nekakve konačne pravedne cijene rada za zaposlene u javnim službama. Moram reći da je od vremena krize do danas prosječna plaća u državi rasla po određenim stopama pa onda je sve veća i veća razlika u odnosu na naše zamrznute plaće, izjavio je Mihalinec.

Jagić je pak rekao da pojedini sindikati koji su manjinski, koji još nisu ni postojali dok su se potpisivali sporazumi s vladom, dovode u zabludu članstvo i “tjeraju ih” da tuže za nešto za što još nije došlo vrijeme. Dakle, ako do 1. siječnja 2017. ne bude automatizmom povećana plaća za državne službenike (policija, vojska, carina, pravosuđe, zatvorski sustavi itd.), onda možemo krenuti u tužbu. Svaka preuranjena tužba mogla bi dovesti do problema one koji su tužili da će izgubiti sudski spor. Svi dobro znamo da nova vlada treba preuzeti obveze stare i da se to mora isplatiti našim zaposlenicima, državnim službenicima i namještenicima, rekao je Jagić.


Tagovi | Branimir Mihalinec | Dubravko Jagić | HRT Studio 4 | Sporazum o osnovici