HRT Studio 4, 14.12.2021. – Kroflin o zahtjevima sindikata u pregovorima

14.12.2021. u 16:22 Novosti

Video zapis gostovanja dostupan je na stranicama HRT-a, a u nastavku prenosimo objavljeni tekst:

Visina nekih prava će ovisiti o dvije ključne financijski najbitnije stavke, a to je povećanje osnovice i 13. plaća. Što se tiče prijevoza i sistematskih pregleda, treba naprosto sjesti za stol i izračunati. Mi trenutno imamo ugovoren iznos za sistematski pregled od 500 kuna, to je naprosto pravo koje je mrtvo slovo na papiru jer za 500 kuna ne možete nigdje dobiti sistematski pregled, objašnjava Matija Kroflin, makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u HTV-ovoj emisiji “Studio 4”.

Inflacija ne posustaje, raste cijena energenata, hrane, nekretnina, ali ne posustaju niti sindikati javnog sektora, i njima rastu apetiti. Traži se 13. plaća, veći regres, više novaca za sistematske preglede, sindikalisti su potpuno jasni – veće benefite vlada treba osigurati kroz iduće četiri godine.

– Ponovimo zahtjeve sindikata: regres od 1500 kuna trebao i, po vama, biti 2000 kuna, dar za djecu s 500 kuna trebao bi porasti na 700 kuna, tu je i obavezna 13. plaća, kuna po kilometru za prijevoz je po vama nedovoljna, nabrojao je voditelj.

Na pitanje voditelja tko to treba platiti, Matija Kroflin, makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja odgovara kako bi to trebao biti poslodavac – odnosno država.

– Vi ste naveli jedan segment naših potraživanja, međutim treba reći da će visina nekih od tih prava ovisiti o dvije ključne financijski najbitnije stavke, a to je povećanje osnovice i 13. plaća. Što se tiče prijevoza i sistematskih pregleda, treba naprosto sjesti za stol i izračunati. Mi trenutno imamo ugovoren iznos za sistematski pregled od 500 kuna, to je naprosto pravo koje je mrtvo slovo na papiru jer za 500 kuna ne možete nigdje dobiti sistematski pregled, objašnjava Matija Kroflin, makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

– Sastanak će biti već krajem ovog tjedna, i vjerujem da tu neće biti nekog prevelikog problema, dogovorit ćemo se s vladom što je primjerena cifra da bi ljudi mogli ostvariti to pravo i obaviti sistematski pregled. Što se tiče prijevoza situacija je slična, trebamo staviti neke argumente na stol, egzaktne računice, i vidjeti koliko tu naknadu treba povećati. Ostala prava, regres, dar za djecu, će ovisiti o prve dvije pozicije vlade, dodaje Kroflin.

Očekivanja od vlade

– Prvenstveno očekujemo od vlade da o svemu tome razgovaramo. Ovo su sada naši zahtjevi, vlada je uzela dva tjedna vremena da izračuna financijsku težinu tih zahtjeva, i onda ćemo zapravo početi ozbiljnije razgovarati o svemu tome, naglasio je Matija Kroflin.

Voditelj je komentirao kako mnoge europske zemlje imaju 13. plaću, dok Portugal ima i 14. plaću.

– U različitim europskim zemljama u različitom obliku postoji naknada za regres. Ako gledamo povijesno, mi smo relativno ekonomski neuspješna zemlja, međutim zadnjih 4-5 godina ipak smo se uspjeli koliko toliko oporaviti. Projekcije za iduće tri godine su dobre, vlada sama prognozira da će u iduće tri godine Hrvatska biti među tri najbrže rastuće ekonomije u Europi, rekao je Kroflin.

– Trebao bi se osjetiti efekt ovih EU sredstava, i to bi trebalo pridonijeti pozitivnijim ekonomskim trendovima, i mi očekujemo da zaposlenici države također participiraju u tom ekonomskom oporavku. Smatramo da zapravo plaće svih u zemlji trebaju rasti, i mislimo da je to jedan od prioriteta. Radnici su bitni, vidjeli smo prije pandemije što je manjak radne snage značio za naše gospodarstvo i poslodavci su sami u privatnom sektoru počeli dizati plaće, i naprosto su vidjeli da ne mogu privući i zadržati radnika, razjasnio je Matija Kroflin, makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.


Tagovi | 13. plaća | Matija Kroflin | povećanje osnovice za plaće | pregovori o plaćama