HRT pristrano izvještava o euru, drugačija mišljenja se ne čuju

13.12.2017. u 10:59 Novosti

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Referirajući se na aktualnu javnu raspravu o prednostima i nedostacima uvođenja eura u Republici Hrvatskoj, izražavamo zabrinutost načinom na koji Hrvatska radiotelevizija već opetovano pristupa informiranju građana o potencijalnim posljedicama skorog ulaska Hrvatske u Europsku monetarnu uniju. Teško je ne primijetiti kako se u medijskom prostoru HRT-a kontinuirano promiču isključivo afirmativni stavovi, u potpunosti usklađeni s proklamiranim ciljevima politike Vlade i HNB-a, dok se drugačija mišljenja i upozorenja relevantnih strana zanemaruju i guraju u drugi plan.

Vidljivo je to iz HRT-ovih priloga kada je o ovoj temi riječ. U televizijskim izvještajima tragom prve konferencije prije mjesec dana nije bilo niti jedne kritičke primjedbe, sasvim sukladno organizaciji skupa od strane Vlade koja na skup nije pozvala zastupnike suprotnih mišljenja. Tada su u večernjim raspravnim emisijama HRT-a sudjelovali isključivo pobornici ulaska u eurozonu. Nakon jučerašnje konferencije u Temi dana sudjelovala su dva ekonomska stručnjaka, obojica zagovornici skorog uvođenja eura. Na internetskom izvještaju dominira 15-minutno izlaganje guvernera HNB-a. Kritičke primjedbe jedva da su prenesene.

Uvođenje eura nesumnjivo ima prednosti, ali postoje i ozbiljne dvojbe i nedostaci. U takvim okolnostima javna rasprava treba biti rasprava, a ne propaganda.

Prema HRT-u, cijela zemlja i ekspertna zajednica nalazi se u konsenzusu oko ulaska u eurozonu. To nije tako. Ulazak u eurozonu u uvjetima sasvim neizvjesne budućnosti Europske unije može biti kobna strateška pogreška, i nikako nije tema o kojoj ne treba čuti sva mišljenja. Reducirati problem samo na tehničko-mikroekonomske prednosti ulaska u EU, a zanemarujući makroekonomske, politekonomske i političke dubioze krajnje je opasno. Naši građani ne znaju da najnaprednije europske zemlje izvan eurozone (Češka, Švedska, Danska) ne srljaju u Euro.

Nacija treba problem moći sagledati iz svih rakursa. Tek tada možemo reći da je odluka donesena nakon demokratske i poštene rasprave.

U Zagrebu, 12. prosinca 2017. godine

Vilim Ribić,
predsjednik Matice hrvatskih sindikata


Tagovi | Eurozona | HRT | priopćenje | uvođenje eura