HRT Otvoreno, 23.10.2017. – Zašto se mladi iseljavaju unatoč padu javnog duga i rastu BDP-a?

24.10.2017. u 10:19 Novosti

Na temu pada javnog duga, rasta poreznih prihoda, izvoza i BDP-a, unatoč kojih se tisuće mladih i dalje iseljava trbuhom za kruhom, u HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, ministar financija Zdravko Marić, predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago i bivši ministar financija Mato Crkvenac.

Vijest i snimku emisije prenosimo s HRT-a:

Ribić: Umjesto da liječi gangrenu, Hrvatska skida kamenac

Što pokazuju novi podaci Eurostata? Ako pada javni dug, rastu porezni prihodi, izvoz i BDP, zašto se tisuće mladih iseljava trbuhom za kruhom? Kako povećati broj radnih mjesta izvan turističke sezone? Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala. Gostovali su ministar financija Zdravko Marić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, bivši ministar financija Mato Crkvenac i predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago. 

Zaposlenost u Hrvatskoj stagnira jer je takva struktura proizvodnje, smatra Vilim Ribić. Stavljati u fokus javni dug, deficit i financijsku konsolidaciju jest poput odlaska kod zubara koji skine kamenac, ali ne izliječi karijes – a Hrvatska ima gangrenu – rekao je Ribić. Od 2008.godine Hrvatska je izgubila 3,2 posto stanovništva, a vjerojatno i više, dodao je Ribić. Mi smo vazalna zemlja koja sluša naputke iz Bruxellesa i nije vodila autentičnu ekonomsku politiku, a za to je, smatra Ribić, najodgovornija Milanovićeva vlada koja je smanjivala plaće i kresala troškove. Porezna reforma trenutne Vlade ide na ruku bogatim ljudima i menadžerima s visokom plaćom, istaknuo je Ribić.

Smanjili smo javni dug, deficit i porezno rasteretili građane, rekao je ministar Zdravko Marić i objasnio da se sniženjem poreznog tereta povećala porezna baza. Smanjenjem poreza na dohodak, podigao se raspoloživi dohodak i time se stimulira potrošnja. Što se tiče odljeva mladih i obitelji iz Hrvatske, treba učiniti sve da se oni koji su otišli vrate, a oni koji su još ovdje zadrže, rekao je Marić. Spomenuo je svoje osobno iskustvo preseljenja iz kuću u stan, koje je bilo veliki stres, te rekao da može samo zamisliti stres koji doživi obitelj koja se odluči na korak odlaska iz zemlje.

Darinko Bago ocjenjuje trenutno stanje pozitivnim, a kaže da to dokazuju i statistike: 35 000 ljudi više radi danas nego prije godinu dana. Izvoz je porastao oko 15 posto. Sve je veća robotizacija u proizvodnji, tako da je važno zapošljavati u drugim sektorima – poput IT-a. Taj sektor je jako podržan od američkih fondova, no problem je što Hrvatska nema s Amerikom sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Zato Hrvati odlaze u druge zemlje i tamo otvaraju tvrtke, objasnio je Bago. Hrvatski izvoznici upozoravali su još prije desetak godina da će ulaskom u EU doći do iseljavanja, rekao je Bago. Važno je ljude osvijestiti da je u inozemstvu možda osobni dohodak veći, ali kvaliteta života bitno niža, zaključio je Bago.

Mato Crkvenac smatra da trenutna Vlada ima puno dobrih rezultata, ali da općenito Hrvatska nije dovoljno organizirana država te da u njoj vlada kriza upravljanja. Spomenuo je kako je prosječna plaća u Hrvatskoj 2014./2015. godinu bila 27 posto niža nego prosječna plaća 1979. godine, mjereno međunarodno priznatom metodom analize vremenskih serija. Turizam ne smije biti kičma hrvatskog gospodarstva, smatra Crkvenac.

Emisiju pogledajte u cijelosti:


Tagovi | Darinko Bago | iseljavanje | javni dug | Mato Crkvenac | Otvoreno | plaće | porezna reforma | Vilim Ribić | Zdravko Marić