GSV: Teška godina u kojoj je unaprijeđen socijalni dijalog

20.12.2022. u 12:02 Novosti

foto: vlada.gov.hr

Nakon 251. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća održane 19. prosinca 2022., članovi su ocijenili kako je ova godina bila teška, no poboljšana je kvaliteta socijalnog dijaloga, dok će Vlada i iduće godine, koja će također biti složena, nastaviti s mjerama potpore građanima i gospodarstvu.

Pomoćnik ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić, rekao je kako su na sjednici dane glavne poruke Vlade za sljedeću godinu, a to je razvoj putem zelenih i digitalnih tehnologija, ulaganje u daljnju energetsku neovisnost Hrvatske, prvenstveno preko LNG terminala i njegovog eventualnog proširenja, iskorištavanje sredstava iz NPOO-a, gdje smo po povlačenju sredstava među najuspješnijima u EU.

Opalić je također dodao kako će se dalje razgovarati o Zakonu o radu-u (ZOR), ako bude takav dogovor sa socijalnim partnerima, no smatra kako bi se trebali fokusirati na oživotvorenje postojećih dogovorenih stvari kako ne bi ostale mrtvo slovo na papiru.

Predsjednik Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivan Mišetić je izjavio: “Usprkos svim nedaćama držim da smo poboljšali kvalitetu socijalnog dijaloga, naučili smo da možemo imati različite stavove, a svejedno nastaviti komunicirati, ali i da je Vlada imala dobre namjere u pomoći građanima i poduzetnicima.” Nadovezao se i na temu ZOR-a te rekao da je HUP mišljenja da je potreban jednostavniji ZOR, a više granskih kolektivnih ugovora kako bi ostalo prostora za pregovaranje.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako na poslodavačkoj strani ne postoji ozbiljna volja za ozbiljno kolektivno pregovaranje, sve što je moguće treba rješavati kroz ZOR kako bi se zaštitio široki krug radnika koji nisu pokriveni kolektivnim ugovorom, upozorivši kako je u Hrvatskoj kolektivnim ugovorom pokriveno oko 46 posto radnika, od toga u privatnom sektoru jedva 20.

Sjednici je prisustvovao i premijer Andrej Plenković koji je poručio kako je nastavljen kvalitetan dijalog sa sindikatima i poslodavcima o nizu aktualnih tema i prioritetima Vlade u 2023. koja u krizi snažno stoji iza hrvatskih gospodarstvenika, radnika i svih građana s kojima će zajedno raditi na očuvanju gospodarskog rasta i socijalne kohezije.

Na sjednici su, između ostalog, imenovani predsjednik i dva dopredsjednika GSV-a u sljedećoj rotacijskoj godini. Predsjednikom je imenovan dr. sc. Ivan Mišetić, predsjednik Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca, dok su za dva dopredsjednika imenovani ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.


Tagovi | GSV | mjere potpore | Zakon o radu