Granski kolektivni ugovori otkazani su nezakonito

19.03.2014. u 11:21 Novosti

“Zbog sitnih ušteda u proračunu, Vlada je postupala bez ovlaštenja, protivno hrvatskom Ustavu i međunarodnim ugovorima, protivno zakonskoj proceduri i ugovorenim pravima i obavezama.”

Na konferenciji za medije Vertikale sindikata obrazovanja bilo je riječi o nezakonitim postupcima Vlade RH pri otkazivanju granskih kolektivnih ugovora i uskrati materijalnih prava zaposlenika u javnim službama, a u drugom dijelu govorilo se o medijskim osvrtima na izgradnju sindikalnog doma.

Stavove sindikata Vertikale obrazovanja novinarima je pojasnila Ana Petošić, pravnica u Sindikatu znanosti, naglasivši da Vlada nije imala razloga za otkazivanje granskih kolektivnih ugovora u obrazovanju, a propustila je provesti i uobičajenu proceduru pri otkazivanju. “Sindikati smatraju da kolektivni ugovor vrijedi i da nakon 27. prosinca nije počeo teći otkazni rok”, izjavila je, nadovezavši se kako je u Hrvatskoj izgleda postala praksa da se sve ono što se ne može riješiti kolektivnim pregovorima, uz poštivanje sklopljenih ugovora, rješava nasilno, donošenjem zakona o ukidanju tih ugovora. “Zbog sitnih ušteda u proračunu, Vlada je postupala bez ovlaštenja, protivno hrvatskom Ustavu i međunarodnim ugovorima, protivno zakonskoj proceduri i ugovorenim pravima i obavezama”, istaknula je Petošić.

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti najavio je kako će sindikati tužiti Vladu čim zaposleni u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju i znanosti ne dobiju plaće ugovorene kolektivnim ugovorima. Kad Vlada pod pritiskom javnosti treba obraniti nabavku skupocjenih automobila, tada se ugovori moraju poštovati, prema načelu pacta sunt servanda, ali kad govorimo o ugovorima radnih ljudi u javnim službama, tada to pravilo ne vrijedi, rekao je Ribić. “S ovime svime za nas je njihov mandat završio. Tu nema pravde ni morala. Ministar financija Slavko Linić bi krao kad ga ne bi netko uhvatio. Tu nema ekonomskog rezultata i uspjeha, tu nema ničega”, poentirao je Ribić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihalinec, podsjetio je kako je i Ivo Sanader mislio da sve može, aludirajući na stav Vlade da su u četiri godine svog mandata nedodirljivi. Tko će odgovarati za sve izgubljene tužbe na sudovima, a koje će u konačnici platiti građani, zapitao se Mihalinec.

Detaljnije informacije pronaći ćete u audio zapisu konferencije:

19.3.2014. – Konferencija za medije Vertikale sindikata obrazovanja