Golema većina sindikata poziva na donošenje EU zakona o pravednim plaćama

11.09.2020. u 11:38 Novosti

Izvor: ETUC

ETUC – Golema većina europskih sindikata koji predstavljaju 45 milijuna radnika glasala je za donošenje novog zakona EU koji podupire pravedne minimalne plaće i kolektivno pregovaranje.

Nakon pune i otvorene rasprave, s 85% glasova za, članovi Europske konfederacije sindikata (ETUC) poduprli su zahtjev za europsku direktivu.

U glasanju je sudjelovalo 87 nacionalnih sindikalnih središnjica iz cijele Europe, plus 10 europskih sektorskih sindikata.

Time je stavljen pritisak na predsjednicu Komisije Ursulu von der Leyen, koja je obećala da će u roku od 100 dana predstaviti prijedlog koji bi “osigurao da svaki radnik u EU ima pravednu minimalnu plaću”.

ETUC će iskoristiti mandat da pozove Komisiju da donese Direktivu koja osigurava:

  • Da države članice ne mogu postaviti zakonski propisane minimalne plaće ispod praga dostojanstva *,
  • Kraj nepravednim praksama kao što su odbici poslodavca od zakonske minimalne plaće,
  • Pravo na kolektivno pregovaranje zajamčeno je, promiče se i štiti u svakoj državi članici.

Sindikalna potpora djelovanju EU također je uvjetovana jamstvom da države članice koje trenutno određuju plaće samo kroz kolektivno pregovaranje nikada neće biti obvezne uvesti zakonski propisani sustav minimalne plaće.

Zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch rekla je:

“Minimalne plaće ostavljaju radnike u riziku od siromaštva u 17 država članica – to poražava cijelu poantu minimalne plaće.

„Europska komisija ima ogromnu potporu europskih sindikata za Direktivu kojom se okončava ovaj skandal. Očekujemo predanost takvoj Direktivi u obraćanju predsjednice von der Leyen o stanju Unije sredinom rujna.

„Bilo koja direktiva mora također pomoći radnicima u postizanju istinski pravednih plaća osiguravajući da poslodavci i države članice priznaju njihovo pravo na kolektivno pregovaranje te da posebno sprečava aktivnosti uništavanja sindikata.

“Akcija za povećanje plaća potrebna je više nego ikad kako bi se spasili milijuni radnih mjesta koja ovise o jačanju ekonomske potražnje nakon zatvaranja.”

Bilješke:

* 60% medijana i 50% prosječne plaće (temeljeno na nacionalnim bruto plaćama s punim radnim vremenom)

Potpuni odgovor ETUC-a na savjetovanje Komisije o pravednim minimalnim plaćama: https://www.etuc.org/en/document/reply-etuc-2nd-phase-consultation-social-partners-fair-minimum-wages

Zakonske minimalne plaće ostavljaju radnike u riziku od siromaštva u najmanje 17 država članica EU: https://www.etuc.org/en/pressrelease/statutory-minimum-wages-leave-workers-risk-poverty-least-17-eu -države članice


Tagovi | ETUC | Europska unija | pravedna minimalna plaća