Gdje su zadovoljni i motivirani nastavnici?

07.03.2014. u 11:29 Novosti

Pročitajte pismo potpore sindikalnih središnjica upućeno Sindikatu hrvatskih učitelja koji provodi trodnevni prosvjed protiv Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi:

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE
MATICA HRVATSKIH SINDIKATA
HRVATSKA UDRUGA RADNIČKIH SINDIKATA
UDRUGA RADNIČKIH SINDIKATA HRVATSKE

Zagreb, 6. ožujka 2014.
<p style=”text-align: right;”SINDIKAT HRVATSKIH UČITELJA

GDJE SU ZADOVOLJNI I MOTIVIRANI NASTAVNICI ?

Potkraj 2011. godine slušali smo kako „samo kvalitetno obrazovanje donosi bolju budućnost, a kvalitetna znanstvena djelatnost veću konkurentnost, da samo zadovoljni i motivirani nastavnici mogu odgajati i obrazovati zadovoljne učenike“. Te 2011. godine političke stranke Kukuriku koalicije napominjale su i kako će „promijeniti način i sadržaj djelovanja u obrazovanju i znanosti“ (Plan 21).

I jesu! A kako? Tako da su donijeli odluku o otkazivanju granskih kolektivnih ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama te za znanost i visoko obrazovanje, čime su pogazili, kolektivnim ugovorima ugovorena, načela promicanja socijalnog partnerstva i kolektivnog pregovaranja.

Sada, ponovno bez analitičkih podloga, predlažu i Pravilnik o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi kojim mnogi poslovi koji su dosada bili sadržajima za određivanje radnog vremena to više neće biti. Među njima su izbačeni i poslovi sindikalnog povjerenika, povjerenika radnika za zaštitu na radu, osoba za zaštitu dostojanstva radnika… !? Jasno je vidljiva namjera da Vlada, u ulozi poslodavca, jednostranom odlukom, umjesto pregovorima sa sindikatom, želi odlučivati o sudbini „prosvjetara“, koji su sve, samo ne zadovoljni i motivirani. Jasno je vidljiva namjera da se svako sindikalno djelovanje i sindikat jednostavno želi – uništiti!

Stoga primite punu podršku u Vašim industrijskim akcijama usmjerenim ka očuvanju dostojanstva zaposlenih u prosvjeti.

Mladen Novosel, SSSH, predsjednik v.r.
Vilim Ribić, MHS, predsjednik v.r.
Ozren Matijašević, HURS, predsjednik v.r.
Damir Jakuš, URSH, predsjednik v.r.