ETUC: prekinite krizu uzrokovanu podizanjem troškova života

19.10.2022. u 11:19 Novosti

Europska konfederacija sindikata, čiji je član i Matica hrvatskih sindikata, poziva političare da osiguraju rast plaća kako bi se radnici mogli nositi s povećanim troškovima života:

Ovu krizu pokreću višak profita – a ne plaće

Plaće nisu uzrok inflacije. Radnici su žrtve ove krize, s padom vrijednosti njihovih plaća, dok cijene svakodnevnih dobara rastu. To povećava postojeće nejednakosti, a najteže su pogođeni slabo plaćeni radnici i ranjive osobe, konstatirao je ETUC.

Poslodavci, vlade i EU svi imaju odgovornost za poduzimanje hitnih mjera za rješavanje krize troškova života osiguravanjem povećanja plaća, hitne potpore obiteljima u nevolji, ograničenja cijena, oporezivanja i preraspodjele viška profita i bogatstva.

Zato radnici i njihovi sindikati diljem Europe pozivaju na plan u šest točaka za rješavanje krize troškova života i izgradnju gospodarstva koje donosi rezultate za radnike.

Zahtijevamo:

  1. Povećanje plaća kako bi se zadovoljilo povećanje troškova života i osiguralo da radnici dobiju pravičan udio od povećanja produktivnosti, kao i mjere za promicanje kolektivnog pregovaranja kao najboljeg načina za postizanje poštene plaće i održivog gospodarstva.
  2. Financijske dodatke namijenjene ljudima koji se bore s plaćanjem svojih računa za energiju, stavljanjem hrane na stol i plaćanjem stanarine; pravo na hranu i topli dom ljudska su prava i moraju se štititi. Od siromašnih se ne može očekivati ​​da plaćaju nepriuštive račune, a isključenja iz mreža treba zabraniti.
  3. Ograničenje cijena, posebno energenata i nepopustljiv porez na prekomjernu dobit energetskih i drugih tvrtki kako bi se osiguralo da im nije dopušteno špekulirati o ovoj krizi, zajedno s drugim mjerama za zaustavljanje profiterstva, kao što je obuzdavanje dividendi i sprječavanje špekulacija na cijene hrane.
  4. Nacionalne i europske protukrizne mjere potpore za zaštitu prihoda i radnih mjesta u industriji, uslužnim djelatnostima te javnom sektoru, uključujući mjere tipa SURE za zaštitu radnih mjesta, prihoda i financiranja socijalnih mjera za suočavanje s ovom krizom i procesima pravedne tranzicije.
  5. Reformirati funkcioniranje energetskog tržišta EU. Prepoznati da je energija javno dobro i ulagati u rješavanje temeljnih uzroka krize, kao što su nedovoljno ulaganje u zelenu energiju i posljedice privatizacije.
  6. Mjesto za stolom za sindikate za osmišljavanje i provedbu antikriznih mjera kroz socijalni dijalog. Ovo je dokazana metoda za uspješno upravljanje krizom.

Vlade i EU ovu krizu ne mogu „presjediti“. Cijena nedjelovanja ili prihvaćanja pogrešne reakcije, poput povećanja kamatnih stopa, zamrzavanja plaća ili povratka neuspjelom programu štednje, bit će katastrofalna, poručeno je iz ETUC-a.

Na svojoj WEB stranici ETUC je postavio peticiju za usvajanje ovog plana od šest točaka. Ovim putem vas pozivamo da poduzmite akciju sada te je potpišite na slijedećoj poveznici:

https://action-europe.org/end-cost-living-crisis-increase-wages-tax-profits


Tagovi | ETUC | inflacija | kriza | povećanje plaća