ETUC kongres – Berlin 23.-26. svibnja 2023.

19.05.2023. u 12:03 Novosti

15. Kongres Europske konfederacije sindikata -ETUC, čiji je član i Matica hrvatskih sindikata, održat će se u Berlinu od 23.-26. svibnja 2023. Ove godine bit će obilježen 50. obljetnicom osnutka i djelovanja ETUC-a pod geslom: 50 godina borbe za radnike.

Kongres ETUC-a je najviše tijelo koje donosi odluke i utvrđuje opću politiku organizacije i okvir aktivnosti za nadolazeće razdoblje. Održava se svake četiri godine, organiziraju ga različite podružnice, a sudjeluju delegati iz nacionalnih konfederacija i europskih sindikalnih federacija. Bira članove Izvršnog odbora, predsjednika, glavnog tajnika, dva zamjenika glavnog tajnika i četiri konfederalna tajnika.

Na 15. Kongresu sudjelovat će oko 600 nacionalnih sindikalnih izaslanika uključujući glavne tajnike i/ili predsjednike oko 93 nacionalne sindikalne organizacije iz 41 europske zemlje, 10 europskih sektorskih sindikalnih federacija i posebni gosti iz Europe i šire. Izaslanici Matice bi će Kristina Radić Sudar i Robert Brozd.

Delegati europskih sindikata četiri će dana raspravljati o sindikalnim zahtjevima i prioritetima kako bi se osigurao pošten odnos prema radnicima. Razmijenit će mišljenja o obnovi sindikata, o budućnosti rada, o novom gospodarskom modelu za ljude i planet, o budućnosti Europe i jačem ETUC-u.

Kongres će izabrati novi rukovodeći tim ETUC-a, odobriti Izvješće o aktivnostima 2019. – 2023., izmijeniti Ustav ETUC-a i usvojiti ključne dokumente uključujući Berlinski manifest i Akcijski program ETUC-a 2023.-2027.

Kreatori politike također će se obratiti Kongresu, uključujući Olafa Scholza, njemačkog saveznog kancelara, Ursulu von der Leyen, predsjednicu Europske komisije, Hubertusa Heila, saveznog ministra rada i socijalnih pitanja Njemačke, Nicolasa Schmita, europskog povjerenika za poslove i socijalna prava.

Kongres ćete moći pratiti putem prijenosa uživo na slijedećem linku koji će postati aktivan 23. svibnja 2023.

15. KONGRES ETUC-a, PRIJENOS UŽIVO


Tagovi | 15. Kongres | ETUC