ETUC: Euroskupina je napokon poduzela važne korake za stabilizaciju gospodarstva

16.04.2020. u 13:30 Novosti

„Euroskupina je napokon poduzela neke važne korake kako bi pomogla zaštititi radne ljude, podržati tvrtke, financirati javne usluge i kratkoročno stabilizirati gospodarstvo“ objavila je Europska konfederacija sindikata ETUC, nakon što su ministri financija svih članica EU-a postigli konačan dogovor o ekonomskom odgovoru na krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

Dogovor Euroskupine ministara financija uključuje kratkoročne i dugoročne mjere. Sve države članice složile su se oko kratkoročnih mjera: kreditne linije Europskog stabilizacijskog mehanizma – ESM-a, jamstvenog fonda Europske investicijske banke – EIB-a i Europskog instrumenta za privremenu potporu ublažavanju rizika za nezaposlenost u izvanrednim situacijama – SURE – vrijednosti 540 milijardi eura. Dugoročne mjere obuhvaćaju osnivanje fonda za oporavak.

„Aktivacija ESM-a, EIB-a i posebno SURE-a ide u pravom smjeru. Sada tražimo od vlada svih 27 država članica da usvoje ove mjere. S 15 milijuna radnih mjesta koja su već pogođena blokadom, radnici i tvrtke ne mogu duže čekati.

Cijenimo što su ministri financija shvatili da cijena financijske potpore ne smije biti kaznene uvjetovanosti koja bi nametnula još jedno desetljeće štednje, recesije i nezaposlenosti u zemljama koje su najteže pogođene ovom bolešću. I dalje treba biti budan kako bi se vidjelo na koji će se način pomoć ESM-a implementirati, a zabrinutost ostaje u vezi s nedostatkom podrške zdravstvenim sustavima u zemljama koje nisu članice EU.

Pozitivno je to što su ministri financija započeli s napretkom u uspostavljanju zdravog plana EU za oporavak. Sada je vrijeme da čelnici EU-a prevladaju svoje podjele i brzo osmisle i provedu plan oporavka temeljen na proračunu EU-a koji bi bio ojačan zajedničkim obveznicama EU-a. Odgovornost i solidarnost traže se od čelnika, Europi je potreban stvaran, održiv i uključiv ekonomski i socijalni oporavak nakon ove zdravstvene krize.”, priopćio je je ETUC.


Tagovi | ETUC | Euroskupina ministara financija | korona virus | oporavak gospodarstva | recesija | štednja | SURE