EPSU : Nužno je uključivanje sindikata u donošenje svih mjera kao odgovor na pandemiju korona virusa.

28.03.2020. u 11:42 Novosti

Europska federacija sindikata javnih službi (EPSU) čiji je član naš Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, obratila se svim radnicima u javnim službama koji neumorno rade da bi omogućili normalno funkcioniranje života građana.

Njihovo pismo solidarnosti prenosimo u cjelosti:

“Zaposleni u javnim službama rade odličan posao pružanja svih vrsta skrbi svima u društvu.

Isto tako, sindikati čine sve što je potrebno za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika i bave se očuvanjem radnih mjesta, organizacijom radnog vremena, osiguranjem plaća za vrijeme bolovanja i puno više. Nekoliko sindikata nam je pisalo kako bi izrazili solidarnost s borbom radnika u drugim zemljama, a posebno s našim članovima u zdravstvu u Italiji i Španjolskoj.

Svima vam upućujemo podršku i solidarnost. Naše misli su s obiteljima, prijateljima, suradnicima i sindikalistima koji su izgubili voljene osobe i prijatelje.

Radnici u sektoru socijalne skrbi, zdravstva, kućnoj njezi…. suočavate se sa, do sada, neviđenim situacijama u kojim brinete za ljude i svoje bližnje. To se posebno odnosi na žene koje moraju brinuti o djeci i drugim članovima obitelji. Dobro je vidjeti toliko pokrenutih inicijativa u kojima se cijeni i priznaje vaš rad.

Mnogo radnika u javnim službama kao i na svim drugim razinama (lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj) neumorno radi u tako širokom spektru usluga, omogućujući da cijeli sustav bude održiv.

Svi vi koji radite u ekstremnim uvjetima, zdravstvenim ustanovama, policiji, vatrogastvu, komunalnim poduzećima, zatvorima, centrima za migraciju i azil zaslužujete našu veliku zahvalnost i poštovanje.

Glavni prioritet EPSU-a je zdravlje, sigurnost radnika i zaštita radnih mjesta i plaća.

Nedostatak dostupne zaštitne opreme znak je dugogodišnjeg nedovoljnog ulaganja u naše javne usluge.

Pozivamo europske poslodavce da rade s nama i da osiguraju mjere zaštite radnika, plaća i radnih mjesta.

Pozivamo sve javne vlasti i vlade na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini da pomognu radnicima, obiteljima i zajednici da prođu kroz ove teške dane i mjesece, osiguravajući pristojne životne uvjete i spriječivši deložacije i socijalnu isključenost.

Nijedan radnik se ne bi trebao suočiti s financijskim teškoćama ili biti lišen socijalnih prava zbog ove pandemije.

Mrzimo nacionalističke i autoritarne reakcije na krizu. Stranci, radnici migranti i izbjeglice nisu uzrok krize. Bitno je da čuvamo svoje demokratske vrijednosti, poštujemo vladavinu zakona, zalažemo se za ljudska prava i pokažemo solidarnost, posebno u takvim zahtjevnim vremenima.

Zalažemo se za EU i Europu pravednosti i jednakosti i raditi ćemo sa svima vama kako bismo osigurali da se nauče lekcije ove pandemije, prije svega da se naša gospodarstva trebaju promijeniti tako da dobrobit postane na prvom mjestu.

Pozdravljamo odgovor nacionalnih vlada i na razini Europske komisije i Europske središnje banke, stavljajući raspoloživa sredstva za rješavanje krize. Bit će potrebno još.

S druge strane, spominju se mjere štednje koje će snositi radnici.

Stoga će biti potrebna snaga naših argumenata da im se suprotstavimo i osiguramo promjene. Ova kriza je pokazala koliko je važno pravilno funkcioniranje javnih službi.

EPSU je naglasio na Kongresu prošle godine – borimo se za budućnost svih u kojima će ljudi i naš planet biti ispred profita.

Svi smo ujedinjeni za bolje društvo.

Zajedno smo jači.”

Predsjednik EPSU-a

Mette Nord

Potpredsjednici EPSU-a

Francoise Geng, Thomas Kattnig, Mikhail Kuzmenko, Liz Snape

Izvršni tajnik EPSU-a i zamjenik izvršnog tajnika

Jan Willem Goudriaan i Penny Clarke


Također EPSU je posebno uputio i dopis Predsjedniku Vlade RH i Ministru rada, a u vezi zaštite prava radnika, očuvanja radnih mjesta i plaća radnika u kojem ističe nezadovoljstvo sa mogućim donošenjem novih zakona i pravilnika kojim bi se narušila prava radnika i vodila ka smanjenju plaća.

Ističu kako je nužno uključivanje sindikata u donošenje svih mjera kao odgovor na trenutnu izvanrednu situaciju.

U nastavku pročitajte i ovaj dopis:

“Poštovani premijeru, Poštovani ministru rada,

kao izvršni tajnik EPSU-a, Europske federacije sindikata koji predstavlja djelatnike javnih službi diljem Europe, pišem vam da izrazim duboku zabrinutost zbog vijesti da vaša vlada možda planira uvesti zakonodavne mjere koje bi ozbiljno narušile prava radnika, a sve to bez ikakve konzultacije sa sindikatima.

Ovo je apsolutno pogrešan signal vlade koja je trenutno predsjedateljica EU-om.

Naših šest sindikata u Hrvatskoj predstavljaju desetke tisuća zaposlenih u javnim službama, uključujući mnoge zdravstvene i socijalne radnike koji riskiraju svoje živote u borbi sa virusom COVID-19. Ključno je da ovi radnici imaju pristup zaštitnim sredstvima i da se druga pravila o zdravlju i sigurnosti primjenjuju na odgovarajući način.

Iako priznaju da su u trenutnoj situaciji potrebne hitne mjere, nema opravdanja da se sindikatima uskraćuje uloga sudjelovanja u donošenju ključnih odluka.

Doista, u Italiji, najteže pogođenoj zemlji u Europi, sindikati su bili središnji u naporima potrebnim za rješavanje krize, a jučer su sindikati s Ministarstvom zdravlja pregovarali o novom sporazumu o zdravlju i sigurnosti.

Hrvatski sindikati odbacuju prijedloge, a vjerujem da ćete preispitati bilo kakve planove i mjere o slabljenju prava radnicima te da ćete uključiti i sindikate te provesti pravilan proces pregovora i socijalnog dijaloga sa sindikatima u vezi s potrebnim mjerama za odgovor na ovu izvanrednu situaciju.

U Bruxellesu, 26. ožujka 2020.

S poštovanjem,

Izvršni tajnik EPSU-a

Jan Willem Goudriaan


Tagovi | EPSU | HSSMS-MT | korona virus | pismo solidarnosti