Državni pedagoški standard ne poštuje se diljem Hrvatske, a nadležne institucije ne reagiraju

24.05.2016. u 13:01 Novosti

Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske (SOOH) obratio se javnosti priopćenjem kojim opisuju stanje u dječjim vrtićima koje dovodi u pitanje pravo djece na kvalitetan odgoj i obrazovanje. Također osuđuje svaki oblik pritisaka od strane gradskih vlasti i ravnatelja vrtića kojima su odgajatelji izloženi.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske (SOOH) izražava žaljenje što gradske vlasti Grada Zagreba nisu spremne probleme u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja rješavati dijalogom nego medijskim istupima. Primjerice, izjavom da na jednog odgajatelja „ide“ 8,8 djece Grad Zagreb iskrivljuje sliku i izaziva nepotrebne tenzije.

Gradonačelnik bi trebao znati da se broj djece u odgojno-obrazovnoj skupini ne određuje prema statistici: broj djece na jednog odgajatelja, već je broj djece u skupini određen Državnim pedagoškim standardom (DPS). Od 2008. godine DPS-om propisani su i normativi za broj odgajatelja te prostorni, materijalni i ostali uvjeti.

Problem nepoštivanja DPS-a postoji na području cijele Hrvatske. U praksi se samo dio DPS-a primjenjuje te su uvjeti negdje bolji, a negdje lošiji. Jedan od najvećih problema je prevelik broj djece u vrtićkim skupinama, dok je u jasličkim skupinama on dvostruko veći od propisanog. Veliki broj djece u skupini iznimno je opterećenje i odgajateljima i djeci što dovodi do umanjenja kvalitete rada i utječe na mnogobrojne zdravstvene probleme. Posljedica toga je i veliki broj bolovanja odgajatelja koje tada zamjenjuju kolege, odrađujući dvostruke smjene u prekovremenom radu za koji nisu niti plaćeni.

Nezadovoljstvo odgajatelja eskaliralo je nakon odluke Grada Zagreba o smanjenju stimulacije odgajateljima koji kreiraju i izvode posebne programe, tim više jer se ne radi o financijskom izdatku iz gradskog proračuna, već se stimulacije odgajateljima isplaćuju isključivo od sredstava koji u tu svrhu dječjem vrtiću uplaćuju roditelji.

Zbog svega navedenoga, u Zagrebu je početkom svibnja održan prosvjed na koji su se i članovi SOOH odazvali u velikom broju, podržavši tako zahtjeve koje smatramo zajedničkim. Osuđujemo svaki oblik pritiska na sindikate i djelatnike dječjih vrtića koji su sudjelovali na prosvjedu. Nažalost, takvi pritisci nisu nikakva novost. Njima su bili izloženi i članovi SOOH nakon podizanja tužbi za isplatu božićnica za 2011. godinu. Nakon izravnih i neizravnih pritisaka iz Grada Zagreba te od ravnatelja dječjih vrtića, od 255 članova sindikata koji su podnijeli tužbu, njih čak 135 svoje je tužbe povuklo.

S ostalim sindikatima koji djeluju na promicanju prava i zaštite radnika u predškolskom odgoju ne ostvarujemo suradnju kakvu bismo željeli. Od Sindikata radnika u predškolskim odgoju i obrazovanju Hrvatske, kao sindikata koji okuplja najveći broj članova na području Zagreba, očekivali smo veću uključenost u rješavanje spomenutih problema. Međutim, čini nam se da taj Sindikat djeluje više u interesu poslodavca, nego u korist radnika.

Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta uputili smo dopis kojim upozoravamo na nepoštivanje DPS-a, ali nismo dobili zadovoljavajući odgovor. Iako je Ministarstvo potvrdilo da se Grad Zagreb ne pridržava DPS-a u dijelu kojim je propisan maksimalan broj djece u skupinama, ta situacija već godinama nije riješena. Na takav način svjesno se krše pozitivni propisi Republike Hrvatske te se dovodi u pitanje pravo djece na kvalitetan odgoj i obrazovanje, kao i njihova sigurnost. Da je bilo volje i planiranja, do sada bi broj djece u skupinama bio prema normativima.

Pozivamo Grad Zagreb da povuče odluku o smanjenju stimulacije kako bi pokazao barem mali znak dobre volje za rješavanje problema s kojima se suočavaju odgajatelji, a odgovorne diljem zemlje da naprave planove mreža vrtića prema potrebama djece predškolske dobi i njihovih roditelja, a u skladu s DPS-om.

U Zagrebu, 24. svibnja 2016.

V.d. predsjednice SOOH

Senka Knežević, v.r.