Štrajk u školama je postao borba za dostojanstvo

17.10.2019. u 14:16 Novosti

18. listopada 2019.

Zadnjeg dana prvog ciklusa cirkularnog štrajka, predsjednici sindikata obratili su se javnosti simbolički ispred Muzeja prekinutih veza. Objavili su kako do sada još uvijek nisu dobili nikakav poziv iz Vlade za pregovore stoga se štrajk nastavlja do daljnjega, u ponedjeljak frontalno u cijeloj Hrvatskoj.

„Na Trgu svetog Marka možemo svaki dan održati bilo koji oblik prosvjeda jer ćemo ishoditi dozvolu. Čekamo poziv Vlade, nadam se da nećemo biti eksponat u Muzeju prekinutih veza. Vlada nije izvršila obveze i prihvatila zahtjeve i očekujemo da zastupnici Milana Bandića ne glasuju za prijedlog Vlade. Neka bude dosljedan“ – rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSŠH-a.

Sanja Šprem, predsjednica SHU-a, zahvalila je roditeljima na podršci i naglasila da je učiteljima i dalje podrška potrebna. „Učitelji su najpotplaćeniji. Vlada nas ne shvaća, ali nas morate shvatiti vi i očekujem podršku za daljnje korake. Kako će se nadoknađivati nastava odgovor ima samo jedna osoba u Hrvatskoj. To je premijer, odgovornost je na Vladi. Za ispričnice i ostalo pišite upravo Vladi“ , poručila je.

U petak se štrajka u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko senjskoj županiji.


17. listopada 2019.

Nakon dana u kojem je premijer putem saborske govornice najavio povećanje plaća za 6.12% svima u javnim i državnim službama, štrajku se u osnovnim školama odazvalo 82,93% zaposlenih u Sisačko-moslavačkoj, 83,45% u Karlovačkoj, 77,59% u Zadarskoj te 83,57% u Vukovarsko-srijemskoj županiji, što znači ukupno 81,49% u osnovnim školama te ukupno 89,37% zaposlenih u srednjim školama u ove četiri županije.

Podaci pokazuju koliko dobro zaposlenici shvaćaju da povećanje osnovice ne regulira i ne rješava problem nesrazmjera u plaćama zaposlenih na poslovima iste složenosti u različitim sustavima javnih službi i stoga štrajkaju s još većim žarom, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Budući da je ovo problem svih zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja ovaj ciklus štrajka završit će u petak s preostale četiri županije koje još nisu štrajkale, a od ponedjeljka se kreće s novim ciklusom, frontalnim štrajkom u cijeloj zemlji. U danima iza ponedjeljka štrajkat će se ponovno u po nekoliko županija svakog dana, a štrajk će biti popraćen i svakodnevnim aktivnostima i skupovima na Markovom trgu, najavio je Mihalinec.

Da su zaposlenici u prosvjeti Vladi „zadnja rupa na svirali“ vidi se iz toga što se sredinom rujna ove godine našlo 800 milijuna kuna za zaposlenike u zdravstvu, dok za upola manje zahtjeve zaposlenih u školstvu nema ništa, rezonantna je bila Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja. „Mi smo neispunjena predizborna obećanja. Nigdje drugdje se ne događa takva reforma kao kurikularna, a za ljude koji ju nose nema novaca.“ Time se poručuje kako obrazovanje nije prioritet, ali zato kolege iz zbornica; članovi SHU-a, Preporoda, nečlanovi, nastavnici, kuharice, spremačice, tajnici, računovođe, svi zajedno pjesmom poručuju da znaju za što se bore, a to je dostojanstvo, naglasila je Šprem te dodala da je zajedništvo još i jače nakon jučerašnjih poruka s Markovog trga te politika zavadi pa vladaj neće proći kod njih.

Na upit o mogućoj zabrani štrajka Mihalinec je odgovorio kako bi to bio sumrak demokracije te će se protiv zabrane boriti sudskim putem u Hrvatskoj i EU, a posebice u vrijeme hrvatskog presjedanja kod povjerenice EK za demokraciju Dubravke Šuice.


16. listopada 2019.

Na dan održavanja štrajka u gradu Zagrebu, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, javnosti su se obratili s Markovog trga. „Nemamo osjećaj da će se socijalni dijalog uspostaviti i nemamo osjećaj da će doći do rješenja iako je predsjednik Vlade rekao da nude dijalog, samo ne znamo kome jer nas ne poziva, pa ne znamo hoće li biti sastanak na kojem će Vlada nešto ponuditi”, rekao je Branimir Mihalinec te dodao „Neka nas Vlada ne zove ako su njihovi prijedlozi manji od naših, nismo se došli cjenkat.“ Ivanu Vrdoljaku, šefu HNS-a je poručio neka ih ne brani niti zastupa, jer nije HNS pokrenuo ovu inicijativu nego su je pokrenuli sindikati prošle godine i napravili izračun i prijedlog koji je prihvatila ministrica.

Podaci za grad Zagreb govore kako je u štrajku sudjelovalo 87,42% zaposlenih u srednjim te 82,94% zaposlenih u osnovnim školama.


15. listopada 2019.

Da štrajk ne jenjava ni četvrti dan, već ima jednaku snagu i šalje jednaku poruku, svjedoče podaci o odazivu prikupljeni do 11 sati; u Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj i Istarskoj županiji prema privremenim rezultatima zbog smjenskog rada u srednjim školama štrajkalo je 87,3 %, a u osnovnoškolskim ustanovama 83,69 % zaposlenika.

Sindikati su poručili Vladi da više neće tražiti sastanak, već očekuju da ih Vlada pozove kako bi došli do kvalitetnog rješenja.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihalinec, odbacio je tvrdnje da nema novaca za povećanje plaća u obrazovnom sustavu. Osvrnuo se na izvješće o izvršenju proračuna za 2018. i prvih šest mjeseci 2019., koje pokazuje da je država u prvih šest mjeseci bila 1,1 milijardu kuna u suficitu, a taj se trend zbog dobre turističke sezone očekuje i do kraja godine. “To nama znači da novaca u proračunu ima dovoljno da Vlada ispuni naše zahtjeve, kao i zahtjeve još mnogih koji ih namjeravaju postaviti. Ovdje se radi o velikom novcu za kojeg znamo da ga ima. Ako ministar financija Zdravko Marić kaže da ih nema, to znači da ih je već nekome obećao, a da to nitko u Hrvatskoj ne zna”, kazao je Mihalinec.

Stoga sindikati očekuju da “ministar počne pričati kome će dati novac i kome su ga obećali pa zato zaposlenima u obrazovnom sustavu ne mogu ispuniti njihove megalomanske, čudovišne zahtjeve koji su toliko snažni da će srušiti državni proračun i spustiti rejting”.


14. listopada 2019.

Štrajk u osnovnim i srednjim školama prema cirkularnom modelu u ponedjeljak se nastavio u pet kontinentalnih županija u kojima je izlaznost u osnovnim školama bila u Zagrebačkoj županiji 93,23%, Krapinsko-zagorskoj 84,15%, Koprivničko-križevačkoj 93,64%, Bjelovarsko-bilogorskoj 68,83% i Virovitičko-podravskoj županiji 81,67% . Prosjek govori da je danas u štrajku sudjelovalo 85,98% zaposlenika u osnovnoškolskim ustanovama za odgoj i obrazovanje. U srednjim školama štrajkalo je 75% zaposlenika što uključuje i članove i nečlanove sindikata.

Budući da se dijalog sindikata i Vlade odvija preko medija, a iz tog dijaloga sindikati zaključuju da savjetnici predsjednika Vlade problem uopće ne razumiju, na konferenciji za medije izložili su prezentaciju svojih zahtjeva s argumentima zašto sada traže povećanje koeficijenata i zašto toliko. Predstavili su kako su se mijenjali koeficijenti zaposlenih u prosvjeti još od vlade koju je predvodio Ivica Račan, istaknuvši kako su istu prezentaciju u ožujku održali u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Na temelju takvih argumenata traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11%.

„Zaključili smo da trebamo odrediti referentni koeficijent u oba sustava za sve zaposlene u odgojno-obrazovnom procesu. Treba ujednačiti koeficijent složenosti poslova za sve, jer je složenost poslova podjednaka pa ne treba raditi razlike“, rekao je Mihalinec. Komentirao je i navode kako štrajk nema pravnu osnovu: „Štrajk je dozvoljen, jer zakon jasno kaže da je štrajk dozvoljen za gospodarsko-socijalne interese zaposlenih. Ako povećanje koeficijenata nije dio plaće, onda ne znam što jest, objasnio je Mihalinec.“

Na poveznici pogledajte prezentaciju s konferencije: Analiza koeficijenata složenosti poslova u javnim službama 2001 do 2019


11. listopada 2019.

Drugom danu štrajka koji je proveden u četiri županije; Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj odazvalo se 89,65% zaposlenih u osnovnim i 88,17% zaposlenih u srednjim školama. Ovoj brojki nisu pribrojeni zaposlenici na bolovanju i stručnim usavršavanjima, njihovo uključivanje se očekuje po povratku na posao stoga sindikati predviđaju još i veći postotak zaposlenika koji će štrajkati.

Budući da Vlada i dalje ne želi prihvatiti sindikalne zahtjeve, štrajk u školama će se nastaviti u ponedjeljak u Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, najavili su predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

U školama je vidljivo zajedništvo, potpore stižu sa svih strana i ljudi su ustrajni u svom ustavnom pravu na štrajk, kazala je Šprem, dok je Mihalinec još jednom ponovio da se na povećanju koeficijenata inzistira radi rješavanja nesrazmjera u plaćama osoblja visoke stručne spreme koji obavljaju istu vrstu poslova u različitim obrazovnim institucijama.


Tagovi | Branimir Mihalinec | Sanja Šprem | štrajk u školama