Biskup bi morao znati da nije problem SDP-a komunizam, već ideologija krupnog kapitala

23.12.2015. u 07:16 Novosti

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata izdao je priopćenje za javnost povodom izjava sisačkog biskupa mons. dr. Vlade Košića o Boži Petrovu i Zoranu Milanoviću. Priopćenje prenosimo u cjelosti:

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Povodom izjave biskupa sisačkog gospodina Košića

Užasava količina konstatacija koje nikakve veze s realnim životom nemaju (koje inače nazivamo besmislicama) od „uglednih“ osoba javnog i političkog života.

Jučer je kulminirao biskup Košić. Višestruko se ovih mjeseci SDP-u lijepe etikete o komunizmu i protuhrvatskoj orijentaciji.

Tim povodom tvrdimo da biskup Košić svojim prizemnim i anakronim konstatacijama spušta razinu onih kojima se obraća, a spušta i razinu cijele Crkve nastojeći zaglupljivati one koji mu vjeruju. Baš kao što je to HDZ-u radio Karamarko Kevinim jamama, lustracijama i optužbama o nehrvatskoj orijentaciji.

Biskup bi morao znati da nije problem SDP-a komunizam. Tamo nema ništa više komunista nego u HDZ-u i po broju i po mentalnom sklopu. Problem SDP-a je sasvim suprotan. Tamo nema ništa socijalnog niti socijalno demokratskog, a kamoli komunističkog. Dakle, biskupov promašaj ulazi u antologiju gluposti godine, jer u SDP-u nema radničkog vonja niti u tragovima već samo miomirisa krupnoga kapitala. Tri  godine smanjivanja plaća, otpuštanja, rezanja i ukidanja radničkih prava posljedica su ideologija zastupnika krupnog poslovnog svijeta. Biskup je odspavao 25 godina ili ima freudovske skotome. Skotomi su svjetonazorsko sljepilo za činjenice kao posljedica emocionalnog angažmana oko uvjerenja.

U trenutnom tragikomičnom igrokazu niti jedna od tri opcije nema nikakve veze s interesima običnih ljudi koji žive od svoga znanja i rada.

Oni nemaju svog političkog predstavnika po čemu je Hrvatska raritet u Europi.

Stoga tvrdimo: tako je svejedno koja će od opcija formirati Vladu s tzv. „reformistima“ čije će reforme ići u korist uske imućne manjine s dvojbenim učincima na interese narodne većine.  

U Zagrebu, 22. prosinca 2015.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata


Tagovi | biskup mons. dr. Vlado Košić | komunizam | krupni kapital | Vilim Ribić