Anica Prašnjak za HRT Izaberi zdravlje: ” Želimo veće plaće i bolje uvjete rada”

20.04.2023. u 10:34 Novosti

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Liječnici su se uspjeli izboriti za bolje plaće i uvjete rada. Jesu li sada na redu medicinske sestre, tehničari i ostalo osoblje koji su najbrojnija profesija u sustavu zdravstva? Imaju iste probleme, a hoće li ih morati rješavati istim obrascem, prijeteći  štrajkom?

Gosti emisije Izaberi zdravlje bili su predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara bacc. med. techn Anica Prašnjak, posebna savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo mag. med. techn. Snježana Krpeta i predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara mag. med. techn. Mario Gazić. Liječnici, podsjećamo, neće štrajkati, nakon što ih je primio premijer Andrej Plenković dobili su jamstvo da će se ispuniti gotovo svi njihovi zahtjevi. Emisija je završena razgovorom s predsjednicom Hrvatske udruge za prava pacijenata dr. sc. Jasnom Karačić u povodu Europskoga dana prava pacijenata.

Veće plaće i bolje uvjete rada žele i medicinske sestre i tehničari, koji su najbrojnija profesija u zdravstvenom sustavu. Ponuđenih tri posto za sestre, tvrde sindikalni predstavnici, nije povećanje nego vraćanje onog što im je oduzeto 2013. Sestrinski sindikati traže da se i sestrama, kao i liječnicima, Uredbom o koeficijentima do 28-og ovog mjeseca plaće povećaju za 10 posto te da se i za njihovo zanimanje donese zakon o radno-pravnom statusu. Čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anica Prašnjak najavila je mogućnost štrajka ako ubrzo ne dobiju poziv na pregovore u ministarstvo  zdravstva.

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku.

HRT: Štrajk medicinskih sestara i tehničara


Tagovi | Anica Prašnjak | medicinske sestre i tehničari | štrajk