Anica Prašnjak – Dnevnik Nova TV: medicinske sestre kreću u višednevne prosvjede

27.04.2023. u 09:43 Novosti

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anica Prašnjak, u Dnevniku Nove TV 26. travnja 2023. najavila je prosvjede medicinskih sestara radi višegodišnjeg obezvređivanja i degradacije struke, katastrofalnih radnih uvjeta i malih plaća.

piše Dnevnik.hr:

Tek se smirila situacija oko najavljenog štrajka liječnika, a premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva Viliju Berošu stižu novi problemi u zdravstvu. Medicinske sestre izglasale su – kreću u prosvjed!

Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak izvijestila je kako s prosvjednim aktivnostima počinju već idući tjedan. “Kažu mi – medicinske sestre to su odlučile jednoglasno. Sutra će se sastati sindikat, gdje će ostalo zdravstveno i nezdravstveno osoblje odlučiti hoće li im se pridružiti”, kazala je Bolšec Oblak.

Predsjednica Glavnog vijeća sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak rekla je za Dnevnik Nove TV: “Nećemo prosvjedovati jedan dan. Vjerojatno ćemo dočekati i Međunarodni dan medicinskih sestara kako bismo zaokružili. To je desetak dana”, rekla je Prašnjak.

Sutra će s kolegom Stjepanom Topolnjakom definirati što i kako, dodaje Prašnjak. “Pacijenti to već i sada osjećaju, nažalost. Da će osjetiti – sigurno. Godinama naglašavamo nedostatak medicinskih sestara, odlazak u inozemstvo, brigu jedne sestre na ne znam koliko nepokretnih bolesnika. Ako istovremeno zvoni pet zvona, a jedna je sestra u službi s 20 pacijenata – ona se jednostavno ne može javiti, nego može otići samo jednom bolesniku”, upozorava Prašnjak.

Priznaje kako im je okidač bio prosvjed liječnika. “Mi na to upozoravamo godinama, a ništa nam se ne odgovara, dok liječnici naprave jedan prosvjed i odmah se odgovori i udovoljava svim željama. Mislim da u ovom trenutku ne možemo ne reći da nam je jednostavno vrlo, vrlo teško. Žao nam je ako će građani i pacijenti imati neugodnosti”, kazala je Prašnjak.

Kažu da moraju upozoriti na to da su godinama “degradirani, obezvrijeđeni i malo plaćeni”. “Mi tražimo minimalno povećanje od deset posto u odnosu na ponudu koja nam je ponuđena prošloga tjedna u Ministarstvu”, rekla je Prašnjak.

Na upit je li moguć štrajk, Prašnjak je kratko zaključila: “Sve su opcije otvorene.”

Video izjavu pogledajte na portalu Dnevnik.hr.


Tagovi | Anica Prašnjak | medicinske sestre | plaće | prosvjed | radni uvjeti