5. svibnja – Međunarodni dan primalja

05.05.2020. u 14:45 Novosti

Svjetska zdravstvena organizacija 2020. godinu obilježava kao Međunarodnu godinu medicinskih sestara i primalja u kojoj je cilj osigurati radno okruženje za sve medicinske sestre i primalje s pristupom odgovarajućoj opremi i resursima, primanje pravedne naknade za svoj rad te pristup kontinuiranom profesionalnom razvoju. 2020. proglašena  je “Godinom sestara i primalja“ zato što se ove godine obilježava 200. obljetnica rođenja Florence Nightingale, engleske bolničarke, statističarke i utemeljiteljice modernog sestrinstva.

Cilj Međunarodnog dana primalja je podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici i njezinoj ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majke i novorođenče. Njezina podrška, utjeha i riječi motivacije najdragocjenija su pomoć koja ženi daje snagu da prođe kroz najteži i najvažniji posao; da na svijet donese novo biće. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.

Primaljstvo u svijetu ima dugu povijest i to je jedna od najstarijih medicinskih struka, a prema zapisima iz povijesti medicine briga o rodiljama bila je i pokazatelj društvenog razvoja još od antičkih vremena. U staroj Grčkoj je poziv primalje bio priznat, pa je, primjerice, Sokratova majka Fenarete bila u čitavoj Ateni poznata primalja.

Povodom Međunarodnog dana primalja svim cijenjenim primaljama želimo sve najbolje u daljnjem radu, te Vam hvala što se brinete za sve trudnice, majke, očeve i njihovu novorođenčad.


Tagovi | Međunarodni dan primalja