5. listopada – Svjetski dan učitelja

04.10.2023. u 09:43 Novosti

Svjetski dan učitelja održava se svake godine 5. listopada u čast svih učitelja diljem svijeta. Obilježava obljetnicu usvajanja Preporuke Međunarodne organizacije rada-a/UNESCO-a iz 1966. o statusu nastavnika, koja postavlja mjerila u pogledu prava i odgovornosti nastavnika te standarde za njihovu početnu pripremu i daljnje obrazovanje, zapošljavanje te postavlja uvjete poučavanja i učenja. Preporuka o statusu nastavnog osoblja u visokom obrazovanju usvojena je 1997. godine kako bi dopunila Preporuku iz 1966. godine pokrivajući nastavno osoblje u visokom obrazovanju. Svjetski dan učitelja obilježava se od 1994. godine.

To je dan kada se slavi način na koji učitelji transformiraju obrazovanje, ali i kada se razmišlja o podršci koja im je potrebna da u potpunosti iskoriste svoj talent i zvanje, te se promišlja o putu naprijed za profesiju na globalnoj razini.

Biti učitelj pruža jedinstvenu priliku za transformativni i trajan utjecaj na živote drugih, pridonoseći oblikovanju održive budućnosti i nudeći osobno ispunjenje. Međutim, svijet se suočava s globalnim nedostatkom nastavnika bez presedana koji je pogoršan padom njihovih radnih uvjeta i statusa.

S temom “Učitelji koje trebamo za obrazovanje kakvo želimo: Globalni imperativ da se preokrene nedostatak nastavnika”, obilježavanje 2023. imat će za cilj istaknuti važnost zaustavljanja pada broja nastavnika i zatim početka povećanja tog broja na vrhu globalne agende. Kroz različite aktivnosti zalagat će se za dostojanstvenu i cijenjenu učiteljsku profesiju, analizirati svoje izazove i prikazati inspirativne prakse za privlačenje, zadržavanje i motiviranje učitelja i nastavnika. Također će ispitati načine na koje obrazovni sustavi, društva, zajednice i obitelji prepoznaju, cijene i aktivno podržavaju učitelje.

Svim odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima čestitamo Svjetski dan učitelja!


Tagovi | Svjetski dan učitelja