5. listopada: Svjetski dan učitelja

02.10.2020. u 10:49 Novosti

Svjetski dan učitelja postao je prigoda u kojoj se, na svjetskoj razini, mjeri napredak u promišljanju o načinima kako se suprotstaviti svim izazovima na putu za promicanje učiteljske profesije.

Ove godine obilježava se pod motom „Učitelji: Vodeći u krizi, promišljajući o budućnosti“.

Taj dan pruža priliku za proslavu učiteljske profesije u svijetu, ali i preispitivanje postignuća i skretanje pozornosti na glas učitelja koji su u središtu napora u dostizanju globalnog obrazovnog cilja.

Pandemija COVID-19 značajno je umnožila izazove s kojima se suočavaju, ionako preopterećeni problemima, obrazovni sustavi u cijelom svijetu. Nije pretjerano reći da se svijet nalazi na raskrižju i sada više nego ikad moramo surađivati ​​s učiteljima kako bismo zaštitili pravo na obrazovanje i usmjerili ga i prilagodili okolnostima koje je sa sobom donijela pandemija.

Pitanje vodstva učitelja u odnosu na krizne reakcije nije samo pravovremeno, već je i kritično u smislu doprinosa koji su učitelji dali da bi pružili učenje na daljinu, podržali ranjivu populaciju, ponovno otvorili škole i osigurali da se nedostaci u učenju ublaže. Rasprave povodom Svjetskog dana učitelja također će se baviti ulogom učitelja u izgradnji otpornosti i oblikovanju budućnosti obrazovanja i učiteljske profesije.

Svim odgajateljima, učiteljima, nastavnicima. profesorima Matica hrvatskih sindikata od srca čestita Svjetski dan učitelja!


Tagovi | Svjetski dan učitelja