“5 do 12” – kolektivni pregovori u zdravstvu popraćeni prosvjedima

06.09.2019. u 13:59 Novosti

Piše: M.Š./HRT/Hina

Kolektivni pregovori nastavljeni su prijepodne u Ministarstvu zdravstva, a danas se očekuje da Vlada sindikatima iznese prijedlog u vezi s povećanjem plaće. Istodobno, održana je i prosvjedna akcija “Pet do 12” u KBC-u Zagreb te bolnicama u Puli i Ogulinu.

Uoči nastavka pregovora o plaćama ispred Ministarstva zdravstva miran prosvjed održali su Sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi. Predstavnici sindikata su nakon toga otišli u ministarstvo na pregovore.

Sindikati se nadaju da će Vlada “konačno shvatiti”

Predsjednica Glavnog vijeća sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak izjavila je prije početka pregovora kako sindikati danas očekuju ozbiljnu ponudu Vlade, odnosno što to Vlada nudi zaposlenima u zdravstvenom sustavu kada je u pitanju povećanje njihovih plaća.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak kazao je da će nastaviti sa svojim aktivnostima ako će se Vlada i dalje ovako ponašati prema njima. Očekuje danas ozbiljnu ponudu od ministra Milana Kujundžića.

– Nadamo se da će se konačno shvatiti ono što ovo zdravstvo tišti i da će konačno premijer sagledati i vidjeti da ne može više na ovakav način razgovarati i ponašati se prema radnicima u sustavu zdravstva. Dodao je da ponude mora biti, ukoliko je ne bude, “znaju što će dalje raditi jer imaju svoje metode”.

U 11.55 održan je prosvjed u KBC-u Zagreb te Općim bolnicama u Puli i Ogulinu. Vladi su poručili – da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora. Sindikati su najavili da će se mirni prosvjedi nastaviti idući tjedan u drugim bolnicama – KBC Sestre Milosrdnice, KB Sveti Duh, bolnici u Vinkovcima.


Prvo mirno okupljanje i javni prosvjed „5 do 12“ održano je u tri zdravstvene ustanove: KBC Zagreb, KBC Split i OB Dubrovnik, 4. rujna 2019. Time je započet niz prosvjednih aktivnosti kojima je cilj upozoriti na probleme s kojima se susreću zaposleni u djelatnosti zdravstva u obavljanju poslova svog zanimanja. Prosvjedima se poručuje Vladi kako je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da je povećanje plaća kao i potpisivanje kolektivnog ugovora nužno.


Tagovi | Anica Prašnjak | Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara | kolektivno pregovaranje | plaće u zdravstvu | prosvjed | Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske | Stjepan Topolnjak