HRT Otvoreno, 16.9.2014.

18.09.2014. u 10:17 Novosti

U emisiji Otvoreno Hrvatske radiotelevizije tema je bila “Trebaju li nam referendumi”, a gostovali su Željka Markić, Arsen Bauk, Davorin Mlakar i Vilim Ribić.

Pogledajte cijelu emisiju:

(HRT) Potkraj tjedna počinje prikupljanje potpisa za novi referendum o tome trebamo li zastupnike birati preferencijalno ili s lista koje određuju šefovi stranaka? No, to nije sve. Traži se i spuštanje izbornog praga na tri posto, zabrana predizbornih koalicija te uvođenje elektroničkog i dopisnog glasovanja.

Hoće li ta promjena ukinuti postojeći politički model po kojem se na vlasti izmjenjuju HDZ i SDP, ili će uvesti Hrvatsku u razdoblje trajne nestabilnosti u kojem Vlade neće trajati dulje od nekoliko mjeseci – jedno je od pitanja na koje su odgovorili gosti večerašnjeg Otvorenog – Željka Markić iz građanske inicijative “U ime obitelji”, ministar uprave i član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk, saborski zastupnik Davorin Mlakar, i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Željka Markić istaknula je kako hrvatskim građanima želi pružiti šansu da izaberu svoje predstavnike, ljude s imenom i prezimenom. Želimo imati zastupnike odgovorne svojim biračima, a ne svojim strankama, dodala je. Naglasila je kako je Hrvatska na rubu bankrota,  već 11 mjeseci imamo pad BDP-a, a Vladu zastupnici ne prozivaju zbog toga. Ovakva gospodarska situacija upravo je posljedica načina na koji se upravlja zemljom, istaknula je. Spomenula je i kako se Ustav mijenjao samo zato da bi se Perkovića spasilo od izručenja Njemačkoj.

Ministar Bauk je rekao da se Vlada o najnovijoj inicijativi neće očitovati. Sve što se tiče referenduma, odnos je građana i njihova predstavničkog tijela, Vlada se o tome uopće ne bi trebala očitovati. Rekao je i kako je ustavnim promjenama 2010. izbrisan referendumski prag, nakon čega je nastala pravna praznina koja se, kaže,  iskorištava. Dodao je da su ustavne promjene na dnevnom redu, te da se radi na njima.

Preferencijalno glasanje samo je izmjena u izbornom zakonu za koju nisu nužne ustavne promjene, smatra Mlakar i zato je HDZ protiv refereduma.

Upitan o tome jesu li HDZ i SDP sklopili tajnu koaliciju protiv uvođenja preferencijalnog glasovanja, Mlakar je rekao kako te dvije stranke nikad nisu i neće koalirati na državnoj razini. Diskusija s Odbora je izvučena iz konteksta, rekao je Mlakar objašnjavajući potporu Vladimira Šeksa ideji profesora Branka Smerdela da se uvede moratorij na referendume dok se ne donese novi Zakon o referendumu.

Vilim Ribić je tu zamisao profesora Smerdela nazvao skandaloznom izjavom koja zaslužuje zgražanje … to je napad na osnovne demokratske standarde. Ribić je rekao i kako podupire snižavanje izbornog praga kako bi se smanjio broj glasova koji se gube, a zbog kojih Sabor gubi svoju reprezentativnost.