3. krug pregovora za TKU: 5 posto rasta plaća odmah, značajniji rast s novim Zakonom o plaćama

23.10.2023. u 09:36 Novosti

foto: screenshot HRT

Na trećem po redu pregovaračkom sastanku po pitanju Izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, održanom 20. listopada 2023., Vlada je sindikatima umjesto prethodno ponuđenih 3 posto, ponudila 5 posto rasta osnovice kao finalnu ponudu. Navedeni rast, ako ga sindikati prihvate, bio bi vidljiv već na plaći za listopad. Uz povećanje osnovice ponuđena je uskrsnica u iznosu od 100 eura te božićnica u iznosu od 300 eura.

Vlada je pregovore o osnovici spojila s donošenjem novog Zakona o plaćama te je na sastanku istaknula kako će plaće značajnije rasti implementacijom novog sustava koeficijenata koji bi trebao stupiti na snagu do 1. ožujka 2024. i primijeniti se na plaći isplaćenoj u travnju.

Sindikati su tražili garanciju povećanja plaća za slučaj da, unatoč uvjeravanjima Vladine strane, navedena uredba do ožujka ne bude u primjeni. Vlada nije pristala na automatsko povećavanje plaća, već je pristala da se u tom slučaju 1. ožujka otvore pregovori o daljnjem povećanju osnovice.

Sindikati javnih službi do utorka 24. listopada moraju donijeti odluke o ponudi Vlade.

Tagovi | božićnica | povećenje plaća | pregovori | Temeljni kolektivni ugovor | uskrsnica