28. travnja – Svjetski i Nacionalni dan zaštite na radu

28.04.2020. u 10:27 Novosti

Međunarodna organizacija rada je 2003. godine proglasila 28. travnja Svjetskim danom sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, s naglaskom na prevenciju bolesti i ozljeda na radu. Navedeni datum odabran je kao uspomena na 28 smrtno stradalih radnika na gradilištu u državi Connecticut u Sjedinjenim Američkim Državama. Obilježavanjem ovog dana nastoji se utjecati na podizanje svijesti o važnosti osiguranja zdravog i sigurnog okruženja za rad, što je u skladu i s odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima prema kojima svaki radnik ima pravo raditi u uvjetima u kojima se cijeni njegovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo.

Obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja pri radu ove godine vezano je uz novu  dvogodišnju kampanju za razdoblje 2020. – 2022. pod nazivom „Smanjenje opterećenja“, usmjerenu na suzbijanje profesionalnih mišićno-koštanih poremećaja, koji su u Europi pa tako i u Hrvatskoj i dalje jedan od najčešćih zdravstvenih problema povezanih s poslom. Kampanja za zdrava radna mjesta usredotočit će se na sedam prioritetnih područja, uključujući način sprečavanja mišićno-koštanih poremećaja i uspostavu ergonomskog i održivog radnog okruženja.

Hrvatski sabor je 1. lipnja 2007. godine donio odluku o proglašenju dana 28. travnja Nacionalnim danom zaštite na radu. Iako ove godine izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-19 onemogućavaju tradicionalne načine obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu, upravo posljednjih tjedana svjedočimo važnosti ulaganja u zaštitu na radu i prilagodbe zaštite zdravlja radnika različitim uvjetima rada. Potvrđuje se kako su učinkovito upravljanje zaštitom na radu, zaštita zdravlja i sigurnost na radu strateški nacionalni interes. Milijuni radnika diljem Europe prisiljeni su raditi od kuće kako bi se smanjila opasnost od zaraze virusom. Takav način rada itekako može negativno utjecati na zdravlje radnika. Dugotrajan rad u sjedećem položaju, nedostatak tjelesne aktivnosti, rad u izolaciji, stres, nestajanje jasnih granica između radnog vremena i privatnog života, samo su neki od rizika povezanih s radom na daljinu koji mogu imati štetne posljedice na zdravlje mišićno-koštanog sustava i psihičko zdravlje radnika.

U svojoj zajedničkoj izjavi povodom Dana zaštite na radu ETUC (European Trade Union Confederation), EPSU (European Public Service Union), UNI Global Union Europa, EFJ (European Federation of Journalists), ETF (European Transport Workers’ Federation), ETUCE (European Trade Union Committee for Education), industriALL, EFFAT (European Federation of FOOD, Agriculture and Tourism Trade Unions) i EFBWW (European Federation of Building and Woodworkers) naglašavaju kako nam je pandemija pokazala koliko smo ranjivi i koliko razarajući učinci epidemije mogu biti na živote, zdravlje, društvo i gospodarstvo. Pokazala je važnost zaštite ljudi od bolesti, osobito na radnom mjestu i važnost ulaganja u kvalitetno javno zdravstvo, u kvalitetne uvjete rada za zdravstvene radnike i druge radnike na prvim crtama kao i na potrebu osiguranja primjerene naknade za vrijeme bolovanja. U izjavi posebno ističu medicinske sestre, liječnike i ostalo medicinsko osoblje koje je u epidemiji naročito izloženo višestrukim profesionalnim rizicima te govore o nužnosti poštivanja i primjene svih postojećih zakona i sporazuma o zaštiti zdravlja i sigurnosti radnika i potrebi uključivanja socijalnih partnera. Pozivaju na povećno ulaganje u sustav javnog zdravstva i to ne samo za vrijeme krize, a kako bi se ojačale sposobnosti zdravstvenih službi za suočavanje s hitnim situacijama.

Uz čestitku povodom Dana zaštite na radu odajemo počast svim radnicama i radnicima koji su preminuli tijekom pandemije, kao i svima koji su život izgubili zbog nepoštivanja pravila zaštite na radu.

Učinkovit socijalni dijalog na svim razinama neophodan je za održivo djelovanje koje štiti fizičko i mentalno zdravlje svih radnika i ublažava ekonomske utjecaje pandemije na radno pravni status radnika. Povećanje ulaganja u zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i kvalitetan dijalog socijalnih partnera u tom području sada su potrebniji nego ikad. Ulaganje u primjerene radne uvjete i dobru zaštitu na radu nije trošak već izuzetno dobra investicija!


Tagovi | mišićno-koštani poremećaji | MOR | zaštita na radu