250. sjednica GSV-a u znaku povećanja satnice za rad nedjeljom

29.11.2022. u 11:09 Novosti

Na 250. sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), održanoj 28. studenog 2022., raspravljalo se o državnom proračunu za iduću godinu i projekcijama proračuna za iduće dvije godine. Teme su bile i reforma zdravstva, te zakonodavni okvir kojim bi se uredio rad nedjeljom.

Vlada će ovaj tjedan utvrditi konačni prijedlog nacrta Zakona o radu, kojim se predlaže 50 posto veći iznos za rad nedjeljom u odnosu na redovnu satnicu, za sve djelatnosti i u državnom, javnom i privatnom sektoru od 1. siječnja 2023. Ministar rada Marin Piletić rekao je da će novim zakonskim rješenjem koje ovog tjedna ide na Vladu biti limitiran broj nedjelja koje će radnici moći odraditi. Napomenuo je da se rad u sektoru trgovine vrednuje Zakonom o trgovini, a za sve ostale djelatnosti Zakonom o radu. Dodao je da Zakon o trgovini definira 16 radnih nedjelja godišnje, dok Zakon o radu nalaže da jedna nedjelja mjesečno mora biti neradna. Većina radnika zakonom nije imala regulirano koliko se plaća rad nedjeljom.

Tema razgovora na sjednici GSV-a bila je i reforma zdravstva koju je ministar zdravstva Vili Beroš predstavio kroz predložene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Više detalja sa 250. sjednice pročitajte na slijedećim poveznicama:

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/na-gsv-u-o-proracunu-reformi-zdravstva-i-radu-nedjeljom-10468666

https://m.vecernji.hr/amp/vijesti/ministar-piletic-rad-nedjeljom-morat-ce-se-platiti-radnicima-u-svim-djelatnostima-50-posto-vise-1637445

 


Tagovi | GSV | rad nedjeljom | reforma zdravstva | Zakon o radu