15. kongres Europske konfederacije sindikata, Berlin 23.5.-26.5.2023.

07.06.2023. u 13:04 Novosti

Europska konfederacija sindikata – ETUC, svake 4 godine održava kongres sastavljen od delegata iz nacionalnih sindikalnih središnjica koje su članice ETUC-a. Ove godine održan je u Berlinu od 23. do 26. svibnja te je na kongresu obilježena 50. obljetnica djelovanja ETUC-a. Kongres je bio sastavljen od preko 600 delegata iz nacionalnih središnjica iz 41 europske zemlje, ETUC-ovih Ženskog odbora i Odbora mladih, posebnih grupa: IRTUC -regionalni savezi, FERPA – federacija sindikata umirovljenika, Eurocadres -Vijeće europskog rukovodećeg i stručnog osoblja te organizacija sa statusom promatrača unutar ETUC-a.

Delegati Matice hrvatskih sindikata bili su Kristina Radić Sudar i Robert Brozd.

Četiri dana delegati, zastupnici i potpredsjednica Europskog parlamenta, predsjednik i članovi Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, generalni direktor BusinessEurope – europske konfederacije poslodavaca i političari, raspravljali su o problemima s kojima se radnici suočavaju u pojedinim zemljama kao i na europskoj razini te o budućim izazovima koji su pred nama.

Posebni gost kongresa bio je njemački kancelar Olaf Scholz koji je u svom govoru naglasio kako danas više nego ikad trebamo solidarnost u Europi da bi bili spremni odgovoriti na izazove koji su pred nama; digitalizaciju, demografiju i put prema klimatskoj neutralnosti. Također naglasio je potrebu za jakim socijalnim partnerstvom i kolektivnim pregovaranjem koji će rezultirati kolektivnim ugovorima koji pokazuju poštovanje prema učinku zaposlenika i omogućiti svim radnicima da osiguraju egzistenciju vlastitim plaćenim poslom.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, također je bila posebna gošća koja je u svom obraćanju naglasila potrebu za socijalnom tržišnom ekonomijom koja će polučiti ekonomske uspjehe, ali i uspjeh za radnike kako bi se istrijebilo radno siromaštvo tj. kako bi svi imali plaću od koje mogu dostojanstveno živjeti. Naglasak je stavila na Direktivu Europskog parlamenta i Vijeća o transparentnosti plaća koja treba osigurati jednaku plaću za jednaki rad za žene i muškarce: “Krajnje je vrijeme da se rad isplati. A rad se mora isplatiti svima: podjednako i muškarcima i ženama. Ne postoji niti jedan argument zašto bi – za istu vrstu posla – žena trebala biti manje plaćena od muškarca. Niti jedan argument, niti jedan jedini. Dakle, zato sada imamo Direktivu o transparentnosti plaća. To je osnovno načelo jednakosti, konačno je pretočeno u zakon. Jednak rad zaslužuje jednaku plaću.” apostrofirala je von der Leyen.

Kongres je raspravio i glasovanjem su usvojeni Izvještaj o aktivnostima od 2019-2023., Ustavni amandmani, Povelja o vrijednostima, Akcijski program – Zajedno za pravedan dogovor za radnike, hitne rezolucije te Berlinski manifest kao sažetak svega dogovorenog na kongresu – djelovanja usmjerenog ka zaustavljanju krize troškova života, transformacije gospodarstva koja će biti dobra za radnike, poštenoj društvenoj i ekonomskoj strukturi, vrednovanju mira i sigurnosti te jačanju djelovanja sindikata.

Izabrano je i vodstvo ETUC-a u narednom mandatu od 4 godine: za glavnu tajnicu izabrana je Ester Lynch, zamjenike glavne tajnice Isabelle Schömann i Claes-Mikael Stahl, za konfederalne tajnike izabrani su Tea Jarc, Ludovic Voet i Giulio Romani te za predsjednika ETUC-a izabran je Wolfganag Katzian.


Tagovi | ETUC kongres